Tradicionalne zimske duhovne vaje

V Marijanišču Veržej potekale tradicionalne zimske duhovne vaje za ministrante in ministrantke iz naše škofije

Nuša Novak, torek, 4. marec 2014 ob 09:10
Duhovne vaje v Veržeju

Duhovne vaje v Veržeju

Težko pričakovane zimske počitnice, se počasi bližajo h koncu, pričenjajo pa se nepozabna pustna rajanja in nore pustne norčije. Medtem ko so se minuli teden slovenski žičničarji pritoževali nad praznimi smučišči, so se v hiši Marijanišča Don Boska v Veržeju, ki ga še posebej zaznamujeta ritem in utrip mladosti, od nedelje 23. februarja pa do torka 25. februarja 2014, veselili mladostnega živžava, ki so ga za tri dni k njim prinesle navihane ministrantke in živahni ministranti.

Potekale so namreč težko pričakovane že tradicionalne vsakoletne zimske duhovne vaje za ministrante iz različnih župnij celotne Pomurske škofije, katerih so se udeležili tudi ministranti iz ljutomerske župnije, pod vodstvom župnika Andreja Zrima. Letos so bile še prav posebej vabljene župnije, kjer to ni v tradiciji. Za številne ministrante je skrbelo 11 odličnih mladih animatorjev iz različnih župnij, ki se prav tako vsako leto pridno pripravljajo na prav posebno vlogo in naloge animatorja, pod vodstvom voditelja duhovnih vaj, župnika Jožeta Brečka.

Zanimivi programi so ministrante kar vsrkali vase, tako da nekateri svojim domačim niso niti utegnili sporočiti, da jim je lepo in da ničesar ne pogrešajo.

Te mlade skuštrane in navihane glavice so se "spravile" nad Boga Stvarnika in hodile za njegovimi sledovi, ki se kažejo v stvarstvu. Kako lepo je, ko sam uvidiš, da je svet okrog tebe lep in urejen, saj ga je ustvaril Bog. Pa ne da vidimo samo lepoto zvezd, ki sijejo daleč nad nami, pomembno je tudi, da spregledamo lepoto stvari, ki jih lahko vsak dan z očmi vidimo in z rokami otipamo.

V času duhovnih vaj je zelo pomembno predvsem delo v manjših skupinah, kjer "talenti" Slovenije res prihajajo do izraza. To bi bilo nadvse veliko zanimivih anekdot, če bi jih kdo uspel zapisati!

Mladi se vsako leto veselijo razvedrila, veselega druženja, predvsem pa družabnih večerov, kjer je fantazija skoraj nenadkriljiva. Vsako leto podobni "triki" a vedno predstavljeni z novimi rekviziti in novim scenarijem, odlično "vžgejo", tako da še "stari mački" nasedejo in vsem pripravijo gore smeha in zadovoljstva. Še zlasti za mlade je dobrodošla hišna igralnica, saj je velikokrat potrebno "pregrete" možgane nekoliko sprostiti in ohladiti na priljubljenih igralih.

Po kratkih nočeh se zjutraj vsem prileže izdaten zajtrk, saj njihove kuharice kar tekmujejo, katera bo znala bolj ustreči otroškim okusom. Seveda je tu v prednosti tista, ki je sama mamica in dobro pozna otroške želje.
Zraven vseh poučnih in zanimivih delavnic ter zabavnih in rekreativnih uric, pa se je v bližnji župnijski cerkvi, vsak dan odvijal pravi liturgični spektakel, kjer so mladi ministranti (doma to dela gospod župnik) oblikovali sveto mašo, narekovali njen glasbeni ritem in oznanjevalni tempo. Zato ni čudno, da so se med njih pomešali tudi nekateri odrasli, ki bi radi kaj lepega videli in doživeli ter se spomnili na nepozabne otroške dni in brezskrbna počitniška doživetja.

Teh par dni počitnikovanja v družbi številnih ministrantov, animatorjev in duhovnih vodjev, je minilo zelo hitro, v upanju, da se snidejo zopet naslednje leto. Do takrat pa se pustite presenetiti, saj vas bodo spet čakale zanimive in inovativne ideje animatorjev, ki jim jih tudi letos, kot ste lahko sami videli, zagotovo ni zmanjkalo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje