Dijaki GFML zbrali 1.000 evrov za humanitarno dejavnost Toma Križnarja

Dijake ljutomerske gimnazije je obiskal eden najprepoznavnejših slovenskih humanitarnih delavcev in borcev za človekove pravice Tomo Križnar

Prlekija-on.net, torek, 4. marec 2014 ob 13:271
Tomo Križnar v Ljutomeru

Tomo Križnar v Ljutomeru

V ponedeljek, 3. marca, je dijake ljutomerske gimnazije obiskal eden najprepoznavnejših slovenskih humanitarnih delavcev in borcev za človekove pravice Tomo Križnar. V poldrugi uri je 250 dijakom predstavil zgodovinska in politična ozadja, ki povzročajo vojno v Sudanu.

Vojna je posledica geostrateških interesov svetovnih velesil. Grozote te najbolj občutijo civilisti, še posebej pa Nube. Na njih so pozabili vsi svetovni politiki, vse mednarodne organizacije, svetovno javnost o razmerah v Nubskih gorah pa obveščajo le redki aktivisti, med katerimi vsekakor izstopa prav Tomo Križnar. Predavanje je Tomo Križnar poimenoval Korenine in semena človeštva. Zakaj tako: »Človeštvo izvira iz Afrike in od redkih ljudstev, ki so ohranila svojo prvinskost, se lahko naučimo, kako preživeti v prihodnje

Dijaki so pod okriljem Dijaške skupnosti zbrali v obliki prostovoljnih prispevkov okroglih 1.000 evrov in jih predali Tomu Križnarju. Denar bo namenjen za snemanje filma o razmerah v Sudanu in Nubskih gorah, s čimer želijo avtorji ponovno spodbuditi svetovno javnost, naj končno nekaj stori in konča brezsmiselno vojno ter trpljenje nedolžnih ljudi.

Tinek sreda, 5. marec 2014 ob 15:58

Pohvalno za gimnazijce, da se zavedajo, da smo vsi "otroci sveta". Ploskač

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje