Tomo Križnar je predaval pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Zbrana sredstva so namenili za humanitarno dejavnost

Branko Košti, torek, 4. marec 2014 ob 20:341
Tomo Križnar pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Tomo Križnar pri Sv. Juriju ob Ščavnici

Kulturno glasbeno društvo Dežurni krivci in Kulturno društvo za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici, sta v ponedeljek, 3. marca, v Kocbekovi dvorani KUS, pripravila predavanje enega najbolj znanih slovenskih humanitarnih delavcev in borcev za ljudi, katerih preživetje je ogroženo zaradi navzkrižnih interesov velesil, Toma Križnarja.

Tomo Križnar je obiskovalcem predstavil politična in zgodovinska ozadja, ki povzročajo vojne v Sudanu. Prvič se je med afriške plemenske skupnosti na območje Nubskih gora, podal leta 1980. Impresionirala ga je njihova prvinskost, zato jih je poimenoval "čiste ljudi". Zaradi vojne v Sudanu so se ta ljudstva znašla med dvema vojskama, na eni strani je arabska vladna vojska, na drugi osvobodilna vojska južnega Sudana. Nad njimi se izvaja genocid, z gora jih želijo preseliti v puščavo na severu, v "taborišča miru", ki pa so dejansko koncentracijska taborišča. Pred takšnimi razmerami si zatiskajo oči svetovni politiki in mednarodne organizacije, svetovno javnost o razmerah obveščajo le redki aktivisti, ki se uspejo prebiti preko vojnih območij. Eden najbolj prepoznavnih in tudi najbolj aktivnih je prav gotovo Tomo Križnar, ki poleg obveščanja svetovne javnosti o strahotah, katere doživljajo afriška plemena, sprovaja akcije, s katerimi želi pomagati Nubam, da se tudi sami obranijo nasilja. V ta namen jih oskrbujejo z miniaturnimi video kamerami, mini prenosniki in antenami za internet, da lahko sami posnamejo dogajanja in jih pošiljajo v svet.

Predavanje, naslovljeno Korenine in seme življenja, je imelo humanitarni značaj, saj bodo zbrani prostovoljni prispevki namenjeni Križnarjevi humanitarni dejavnosti.

Križnar je prav tako v ponedeljek predaval tudi v Ljutomeru.

TUNČEK sreda, 5. marec 2014 ob 09:11

Tomo boklone, dober si ! Če bi fsi meli teko človečnosti kak ti, bi na sveti blo izredno lepo. Ploskač Ploskač To ja

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje