Regijska slovesnost ob dnevu Civilne zaščite

V Veliki Polani podelitev priznanj in nagrad zaslužnim v Pomurju

Filip Matko, četrtek, 6. marec 2014 ob 08:26
Pomurski prejemniki priznanj Civilne zaščite

Pomurski prejemniki priznanj Civilne zaščite

Osrednja regijska slovesnost Pomurja v čast 1. marca – Svetovnega dneva Civilne zaščite, s podelitvijo priznanj in nagrad najzaslužnejšim v pokrajini na obeh bregovih reke Mure, je bila v sredo, 5. marca 2014, v Domu krajanov v Veliki Polani.

Pevci so zapeli Prešernovo Zdravljico in vse zbrane sta pozdravila poveljnik Civilne zaščite za Pomurje Martin Smodiš in župan Občine Velika Polana Damijan Jaklin. Slavnostni nagovor je imel Darko But, generalni direktor Uprave Republike Slovenije za zaščito in reševanje in namestnik poveljnika Civilne zaščite Republike Slovenije. V kulturnem programu so nastopili pevci Pevskega društva Oktet Belmura Črenšovci, ki jih po strokovni plati vodi Mitja Medved.

Z dnevom Civilne zaščite se želi krepiti zavest javnosti o ogroženosti pred naravnimi in drugimi nesrečami ter vlogo Civilne zaščite pri varstvu pred njimi, želi pa se tudi poudariti pomen mednarodnega sodelovanja pri razvoju zaščite človeka in njegovega okolja. Zatorej so na slovesnosti bila vročena priznanja in nagrade Civilne zaščite najbolj zaslužnim v Pomurju: pripadnikom Civilne zaščite ter drugim posameznikom, skupinam, občinam ter gospodarskim družbam, zavodom in drugim organizacijam za zasluge in prispevek pri razvijanju in krepitvi pripravljenosti, izvajanju zaščite, reševanju in pomoči ter odpravljanju posledic naravnih in drugih nesreč za leto 2014. Za območje Pomurja je poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan podelil skupaj 30 priznanj in nagrad Civilne zaščite, od tega: 15 bronastih znakov Civilne zaščite (prejemniki: Milan Antolin iz Borec, Janez Fujs iz Spodnje Ščavnice, Boris Gumilar iz Markišavec, Jožef Gyurkač iz Lendave, Istok Kuzma Simrajh s Kobilščaka, Leonardo Markovič iz Dobrovnika, Marjan Martinec iz Satahovec, Filip Matko Ficko iz Radenec, David Novak iz Černelavec, Slavko Ostrc iz Kokorič, Boris Rakuša iz Gornje Radgone, Avgust Sreš iz Bakovec, Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer in Občina Velika Polana), 6 srebrnih znakov Civilne zaščite (prejemniki: Aleksander Budja iz Puconec, Branko Novak iz Radomerja, Primož Senčar iz Stročje vasi, PGD Vučja vas za 100-letnico, PGD Bunčani za 110-letnico in PGD Čikečka vas za 110-letnico), 8 zlatih znakov Civilne zaščite (prejemniki: Marjeta Erdela s Plitvičkega vrha, PGD Bučečovci za 120-letnico, PGD Cezanjevci za 120-letnico, PGD Hodoš za 120-letnico, PGD Markišavci za 120-letnico, PGD Moravske Toplice za 110-letnico, PGD Murski Petrovci za 120 letnico in PGD Vanča vas za 120-letnico) in eno plaketo Civilne zaščite. Slednjo je na slovesnosti 28. februarja v protokolarnem objektu na Brdu pri Kranju prejel Martin Smodiš, poveljnik Civilne zaščite za Pomurje, ob njem pa tedaj še zlati znak Civilne zaščite Marjeta Erdela, poveljnica gornjeradgonske enote CZ.

Letos se priznanja Civilne zaščite za visoke obletnice prostovoljnih gasilskih društev niso podelila na osrednji slovesnosti v Veliki Polani, temveč so bili dobitniki le slavnostno razglašeni. Priznanja jim bodo vročena na lokalnih slovesnostih ob jubilejih posameznih društev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje