Šepet narave Leona Gobca

Nova razstava fotografij v mariborskem hotelu Piramida

Filip Matko, petek, 7. marec 2014 ob 08:50
Leon Gobec

Leon Gobec

Od 5. marca dalje je v Art kavarni Best Western Plus v mariborskem hotelu Piramida na ogled razstava fotografij člana Likovnega društva Gornja Radgona, Leona Gobca. Avtor je svojo tokratno razstavo naslovil »Šepet narave«, kajti v vsakem izmed nas je nekaj, kar nas vleče v naravo. Narava je kot nekdo, ki ljubi brezpogojno, ne vpraša za čas in kraj, ne izda nikogar, ki jo ljubi. Vedno in povsod nudi človeku radost, sprostitev, energijo, zadovoljstvo, notranji mir. Narava, kot je zapisal Goethe: »...je neskončno bogata, le ona dela velikega umetnika.

V kulturnem programu je nastopila Miša Mlaj, učenka Konservatorija za glasbo in balet v Mariboru, a o dosedanjih razstavah Leona Gobca je povezovalka programa, Maja Frangež, prebrala: »...Kot zanimivost naj omenim, da se je javnosti kot fotograf prvič predstavil pred dvema letoma prav na III. gimnaziji Maribor, kjer je kot pedagog zaposlen že 37 let. Razstavo je tedaj namenil dijakom in jih s tem spodbudil k fotografiranju, ki pomeni kreativno preživljanje prostega časa tudi za mlade generacije. Navdušencev ni manjkalo in ustanovili so fotografski krožek, ki pod vodstvom mentorja, Leona Gobca, zelo uspešno deluje. Ob 150 letnici III. gimnazije Maribor v letu 2013 so bili na vseh prireditvah nepogrešljivi. S številnimi fotografijami so ujeli stotine trenutkov in poskrbeli za to, da bodo spomini na jubilejno leto ostali živi za vedno. Drugo samostojno razstavo »Moji pogledi« je imel Leon Gobec v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci januarja 2013, kjer nas je kot velik ljubitelj narave in vsega lepega navdušil s čudoviti fotografijami. Že mesec za tem, torej februarja 2013, se je tretjič samostojno predstavil javnosti v avli Dijaškega doma Lizike Jančar v Mariboru, z razstavo pod naslovom »Vamos ala playa«. Poleg omenjenih treh samostojnih nastopov se je Leon Gobec predstavil tudi na skupinskih razstavah Fotokluba Maribor in Likovnega društva Gornja Radgona. Oktobra 2013 je sodeloval s svojimi fotografijami v prostorih Fotokluba Maribor, na slikarski in fotografski razstavi »Profesorji in dijaki«, ki jo je ob 150 letnici III. gimnazije Maribor pripravil Samo Pajek

Fotografinja Maja Šivec iz Maribora pa je ob otvoritvi razstave zapisala: »Avtor fotografij rad zahaja v naravo, zato ni naključje, da se na tokratni razstavi predstavlja s serijo barvnih fotografij z motivi narave. Oko se na fotografijah spočije in gledalca popelje v čarobni svet barv, saj avtor z barvami in premišljeno kompozicijo poudarja lepoto narave. Naravo beleži predvsem v času pomladi in jeseni, ko je narava najbolj barvita. Leona Gobca zanimajo predvsem cvetovi, ki jih mojstrsko poudari z uporabo globinske ostrine in uporabo barvnih kontrastov. Z barvnimi kontrasti poudari cvetove, da le-ti delujejo kakor, da jih gledamo v živo. Gozd prikaže z igro svetlobe in teme. Leonu Gobcu je izziv tudi fotografiranje ptic v gibanju. V objektiv zajema jato ptic, kakor tudi posamezne ptice.«

Povezovalka programa, Maja Frangež, je avtorju ob odprtju razstave namenila misel:

»Bodi kot cvet - odprt svetlobi; bodi kot čebela - predano zbiraj čisti nektar slehernega trenutka; bodi kot ptica - in tvoj duh poleti !«, za popestritev otvoritve razstave, ki so jo obiskali številni člani Fotokluba Maribor, Likovnega društva Gornja Radgona ter sodelavci in prijatelji avtorja fotografij, pa je z žlahtno kapljico poskrbela Turistična kmetija Hlebec s Koga, ki je lani praznovala 10 obletnico, ko v svojih prostorih gosti umetnike na likovnih kolonijah slikarjev in kiparjev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje