Jožef Kokl, ki je tudi član ČD Ljutomer, naj čebelar Gorenjske

Zaradi njegovega nesebičnega in predanega dela v korist Preddvorskega in Slovenskega Čebelarstva je dobil visoko priznanje »Naj čebelarja Gorenjske«

Prlekija-on.net, torek, 11. marec 2014 ob 12:27
Visoko priznanje je za leto 2013 dobil Jožef Kokl

Visoko priznanje je za leto 2013 dobil Jožef Kokl

Čebelarska zveza Zgornje Gorenjske vsako leto podeli priznanje »Naj čebelar Gorenjske«. Visoko priznanje je za leto 2013 dobil član Čebelarskega društva Fran Lakmayer iz Preddvora Jožef Kokl, čigar rod izhaja iz Krapja, in je tudi član Čebelarskega društva Ljutomer.

Svečana podelitev priznanja je bila 10. marca v prostorih Čebelarsko razvojno izobraževalnega centra, Lesce. Jožef Kokl je predsednik Društva Fran Lakmayer Preddvor in eden izmed nosilnih temeljev Preddvorskega čebelarstva.

Njegovi začetki čebelarstva segajo v njegovo zgodnje otroštvo v leto 1956, ko je od strica dobil svoj prvi roj, njegova ljubezen do čebel pa se z leti samo še stopnjuje. Ko ga je njegova življenjska pot pripeljala v Preddvor, se je leta 1974 včlanil v ČZS in čebelarsko družino Preddvor.

Že po nekaj letih mu je bila zaupana dolžnost tajnika, ki jo je opravljal z velikim veseljem in vztrajnostjo. Leta 1987 pa je bil izvoljen za predsednika društva. To častno funkcijo s krajšo prekinitvijo opravlja tudi danes.

Jožef Kokl je tudi v upravnem odboru Čebelarske zveze Gorenjske, slednjo pa zastopa tudi v Čebelarski zvezi Slovenije. Za svoje delo je prejel več priznaj in sicer Plaketo Frana Lakmayerja, priznanje Antona Janše prve, druge in tretje stopnje… V društvu je bil pobudnik razvitja praporja in postavitve spominske plošče priznanemu čebelarju Franu Lakmayerju.

S svojim znanjem in izkušnjami veliko pomaga mladim čebelarjem, ki radi prihajajo po njegov nasvet. Svoje znanje prenaša tudi kot terenski svetovalec. Čebelarsko znanje pa je zaokrožil z opravljeno šolo poklicnega čebelarja.

Jože je s svojim delom veliko pripomogel k ugledu in prepoznavnosti društva tako doma kot tudi v tujini. Skupaj s člani pa že več let organizira »Srečanja pri čebelarski lipi«, ki so postala nepogrešljiv dogodek zadnjih septembrskih dni v občini Preddvor.

Zaradi njegovega nesebičnega in predanega dela v korist Preddvorskega in Slovenskega Čebelarstva je dobil visoko priznanje »Naj čebelarja Gorenjske«.

Preddvorski čebelarji so ponosni, da je to visoko priznanje v letošnjem letu ostalo v njihovi občini in ga je v trajno last dobil njihov dologoletni član in predcednik Jožef Kokl.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje