Estonski ples v Stročji vasi

»Domačo nalogo« so ljutomerski dijaki, ki so se udeležili izmenjave, naredili v vrtcu v Stročji vasi

Jerneja Domajnko, sreda, 12. marec 2014 ob 12:43
Estonski ples v vrtcu Stročja vas

Estonski ples v vrtcu Stročja vas

Naključje je hotelo, da sta dve skupini iz ljutomerske občine skoraj istočasno učili sovrstnike iz drugih držav slovenskih ljudskih iger: otroci iz vrtca v Stročji vasi ter skupina dijakov in dijakinj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki so najbolj aktivni prostovoljci v okviru Društva PEPIKA (Društva medgeneracijskega sodelovanja, prostovoljstva in razvoja socialnih programov Prlekije - PEPIKA).

Otroci iz Stročje vasi so ljudske igre "izmenjevali" s hrvaškimi vrstniki, gimnazijci pa so se udeležili mladinske izmenjave programa Mladi v akciji v Estoniji, na kateri so sodelovali mladi iz Estonije, Latvije, Malte, Slovenije in Velike Britanije.

Ob zaključku mladinske izmenjave so mladi iz vseh sodelujočih držav dobili nalogo, da v svoji državi nekoga naučijo estonskega otroškega plesa Kaks sammu sisse poole (kar pomeni Dva koraka navznoter). Izbira za "domačo nalogo" je bila očitna, ker so otroci iz Stročje vasi že imeli nedavno izkušnjo učenja tujih iger in je bila to zanje zanimiva nadgradnja njihovega projekta.

Nekaj utrinkov s sodelovanja v tej zabavni domači nalogi si lahko ogledate v kratkem videoposnetku in priloženi foto-galeriji.

Kaks sammu sisse poole
Kaks sammu sisse poole,
(Stopi dva koraka navznoter)
kaks sammu välja poole,
(stopi dva koraka navzven)
kaks sammu sisse poole,
(stopi dva koraka navznoter)
kaks sammu välja poole.
(stopi dva koraka navzven)
Plaks ja parem käsi,
(Ploskni z desno roko)
plaks ja vasak käsi,
(ploskni z levo roko)
plaks ja parem käsi,
(ploskni z desno roko)
vahetus.
(menjaj)



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje