Zabaven način (s)poznavanja človekovih pravic in EU

V Budimpešti se je odvijalo tekmovanje v poznavanju človekovih pravic in Evropske unije - Slovenijo so zelo dobro zastopali ljutomerski dijaki

Jerneja Domajnko, petek, 14. marec 2014 ob 09:32
Dijaki GFML na Madžarskem

Dijaki GFML na Madžarskem

V četrtek in petek, 6. in 7. marca 2014, so se dijakinje in dijak Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer (Helena Balažic, Ines Frlin, Grega Premoša, Petra Slavinec, Vanja Zamuda in Jana Žnidarič) v spremstvu profesorja Jerneja Jaklja udeležili tekmovanja v poznavanju človekovih pravic in EU.

Tekmovanje, ki je bilo v Budimpešti, ni bilo formalno tekmovanje, saj so imele naloge bolj zabaven značaj. Na primer, ekipe so morale predstaviti Madžarsko skozi igro "Lepo je biti Madžar", spremeniti so morali besedilo evropske himne, Ode radosti, igrali so različico igre Activity ... Vse naloge so bile povezane s poznavanjem človekovih pravic in EU.

Kljub zabavnim nalogam, pa lahko rečemo, da je bilo tekmovanje pomembno, saj so se ga udeležili madžarski podpredsednik vlade ter minister za javno upravo in pravosodje Tibor Navracsics (ki je tudi pobudnik tekmovanja), kot tudi veleposlaniki sodelujočih držav. Skupaj so predstavljali komisijo, ki je odločila, katera država je bila najboljša (Hrvaška, Madžarska, Slovaška in Slovenija). Ekipa iz Ljutomera je le za točko zgrešila finale in se je na koncu uvrstila na 3. mesto. K udeležbi na tekmovanju jih je povabila slovenska veleposlanica na Madžarskem, Ksenija Škrilec, tudi sama nekdanja ljutomerska dijakinja.

Tekmovalci so si med drugim ogledali madžarski parlament in obiskali slovensko veleposlaništvo na Madžarskem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje