Po 60. letih v Lipovcih gradijo nov gasilski dom

Velika slovesnost ob postavitvi »cmera« okrašene smreke na vrh novega gasilskega doma

Jože Žerdin, nedelja, 16. marec 2014 ob 23:17
Na vrh gasilskega doma so slovesno postavili »cmer«

Na vrh gasilskega doma so slovesno postavili »cmer«

V Lipovcih v Gasilski zvezi Beltinci in občini Beltinci že več kot 90 let deluje dokaj uspešno prostovoljno gasilsko društvo Lipovci, ki je eno od aktivnejših društev v Gasilski zvezi Beltinci. Zaradi dotrajanosti in nevarnosti za gasilce so se gasilci na letošnjem občnem zboru odločili, da gredo s skupnimi močni v novo gradnjo gasilskega doma, kar se je tudi zgodilo.

Stari gasilski dom, ki je bil star 60 let so pred mesecem dni porušili in na mestu starega danes že stoji novi gasilski dom, ki je zgrajen do faze, kjer je še potrebna streha in dom bo dobil novo podobo, kar je odraz gasilcev in krajevne skupnosti Lipovci. Društvo se je odločilo, da bo na posebni slovesnosti predstavilo potek dosedanje gradnje doma.

Osrednji dogodek, ki se bo prav gotovo zapisal v zgodovinsko kroniko gasilskega društva Lipovci pa se je zgodil v soboto, 8. marca, ob postaviti »cmera«, oziroma okrašene smreke na vrh novega gasilskega doma. Na prireditvi se je zbralo veliko število gasilcev, vaščanov, obrtnikov, donatorjev, vodstvo Krajevne skupnosti Lipovci, vodstvo Gasilske zveze Beltinci in župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši, ki so pohvalili trud in prizadevanja gasilcev, da so se kljub finančni krizi lotili gradnje svojega »novega gasilskega doma«. Potek dosedanje gradnje doma so na slovesnosti predstavili predsednik društva Mirjan Sraka, poveljnik društva Boštjan Tivadar in tajnica društva Jasmina Marič.

Doslej je bilo v gradnjo doma vloženih 3.230 ur prostovoljnega dela, samo zidanje doma je potekalo 36 delovnih dni. V projekt novogradnje gasilskega doma je bilo porabljenih 40 tisoč evrov sredstev in sicer samo iz gasilske blagajne društva. Gasilci so se odločili, da bodo letos dom dokončali. Tako jih čaka narediti streho na dom, notranji in zunanji ometi ter oprema prostorov. V novem gasilskem domu bosta dve novi gasilski garaži, novi gasilski muzej, sejna soba, strojnica, kuhinja in sanitarije. Ker pa je gasilcem za dokončanje doma zmanjkalo denarja pričakujejo pomoč krajevne skupnosti Lipovci in občine Beltinci.

Na slovesnosti sta nekaj besed spregovorila tudi predsednik KS Lipovci Janko Bezjak in župan občine Beltinci dr. Matej Gomboši, ki sta pohvalila prizadevnost in slogo gasilcev ter jim obljubila finančno pomoč za dokončanje gasilskega doma.

Rdeča nit sobotnega gasilskega praznovanja pa je bilo nameščanje »cmera« na vrh gasilskega doma. Ta tradicija in običaj se je v Lipovcih in v drugih krajih po Pomurju ohranila vse do danes, ko se je končala gradnja stanovanjske hiše, ali kakšnega drugega objekta so na vrh vedno postavili »cmer«, kar je odraz, da se je ena faza končala. Še preden pa so okrašeni »cmer« postavili na vrh novega gasilskega doma, so se gasilski veterani s »cmerom«, staro gasilsko brizgalno in staro gasilsko sireno popeljali po vasi Lipovci in se pripeljali k novemu gasilskemu doma in »cmer« simbolično namestili na vrh doma. Šlo je za enkratni gasilski dogodek, ki je bil še kronan z domačo glasbo. Vrli gasilci pa so vse prisotne še pogostili z domačimi jedmi in pijačo.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje