Namesto v policijskih objektih, več policistov na terenu

Reorganizacija dežurne službe na PP Ljutomer in PP Gornja Radgona

Prlekija-on.net, ponedeljek, 17. marec 2014 ob 09:351
PP Ljutomer

PP Ljutomer

Kot smo že poročali v letu 2013, je na Policijski postaji Ljutomer in Policijski postaji Gornja Radgona, bila takrat reorganizirana dežurna služba.

Namesto v policijskih objektih, več policistov na terenu
Reorganizacijo dežurne službe so na Policiji opravili, ker so ugotovili, da zaradi manjšega števila varnostnih dogodkov, predvsem pa ker ni bilo obiskov oziroma prijav strank v določenih terminih posameznega dneva (nočni čas) ni potrebe, da se dežurni policist nahaja v objektu policijske postaje. Na Policiji menijo, da je bolj pomembno, da je več policistov na terenu v lokalnem okolju, kot pa v policijskih objektih. Pojasnili so, da so "prepričani, da se zaradi reorganizacije dežurne službe ni zmanjšala prisotnost policije na terenu in naša razpoložljivost občanom ampak ravno nasprotno, prisotnost policistov na terenu se je zaradi tega zagotovo povečala. Varovanje policijskih objektov, ki je bila ena izmed temeljnih nalog dežurnega policista, pa se zagotavlja s tehničnim načinom varovanja."

Policisti na razpolago še vedno 24 ur na dan
Policisti obeh enot so kljub reorganizaciji dežurne službe občanom na razpolago še vedno 24 ur na dan. Z reorganizacijo izvajanja dežurne službe pa se je spremenil le čas fizične prisotnosti policista v samem objektu policijske postaje. Na Policijski postaji Ljutomer je dežurni policist v objektu prisoten vsak dan med 5.00 in 23.00 uro, na Policijski postaji Gornja Radgona pa med 6.00 in 22.00 uro. V tem času dežurni policist sprejema tudi morebitne stranke.

Če pa se občan na policijski enoti oglasi izven prisotnosti dežurnega policista, lahko pokliče po telefonu na številko 113, kjer bo policist Operativno komunikacijskega centra Policijske uprave Murska v najkrajšem možnem času patruljo policistov napotil do objekta policijske postaje in se bodo odzvali na prijave občanov.

Kadar pa to zahtevajo predvsem varnostne razmere, na primer ob večjih varnostnih dogodkih, pa komandir posamezne policijske postaje lahko odredi, da se dežurna služba opravlja tudi 24 ur na dan.

pravični sreda, 19. marec 2014 ob 12:22

Koncem prejšnjega stoletja je bilo obdobje, ko ponoči ni bilo več patrulje.

Je bil samo dežurni.

Takrat se je seveda s klicem na 92 oglasila lokalna postaja.

Sedaj, ko je praktično telefon že v vsakem žepu in gre povezava direktno na OKC, je skoraj nesmiselno imeti še dežurno službo.

Zato je res bolj, da je več ljudi na terenu.

Če kdo kaj rabi urediti na postaji se pač nekdo iz patrulje ali LKS-a na terenu pripelje noter.

Večkrat opažam, da določeni državni organi prepočasi sledijo toku življenja.

V trenutni situaciji, ko je vsako noč čedalje več kriminala, je bistveno bolj potrebno, da je policija ponoči zunaj na terenu.

In ne v označenih vozilih, ampak v civilnih, ker so manj opazni.

Večkrat sem v poznih večernih urah opazil določena vozila, ki nekako niso spadala na določen kraj.

Tudi tako, da je neko osebno vozilo spredaj za predhodnico, da vidi, če je zrak čist in potem za njim pripelje drugo večje vozilo.

Mogoče ne bi bilo napačno, če bi kdaj policijski šefi vsaj malo poskušali spremeniti ustaljeno prakso in tudi malo povprašali koga na terenu kaj vse se opazi.

In seveda motivacija mora obstajati.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje