Mladi oder Prlekije 2014 – festival otroških gledaliških skupin

Tudi letos smo lahko bili priča številnim mladim talentom, ki s svojimi izjemnimi in inovativnimi sposobnostmi, vedno znova osupnejo in presenetijo gledalce

Nuša Novak, ponedeljek, 17. marec 2014 ob 11:33
Mladi oder Prlekije 2014

Mladi oder Prlekije 2014

Leto je spet naokoli in zopet se je pričelo srečanje otroških gledaliških skupin iz Območnih izpostav JSKD Ljutomer in Gornja Radgona, ki je potekalo v četrtek, 13. marca, od 9.00 pa vse tja do 12.00 ure v Domu kulture Ljutomer. Tako kakor že vrsto let zapored, smo tudi letos lahko bili priča številnim mladim talentom, ki s svojimi izjemnimi in inovativnimi sposobnostmi, vedno znova osupnejo in presenetijo gledalce.

Na festivalu otroških gledaliških skupin »Mladi oder Prlekije 2014«, je sodelovalo 5 gledaliških skupin iz območja občin Ljutomer, Sv. Jurij ob Ščavnici in Veržej, s skupno 60 sodelujočimi otroki.

Najprej so se nam predstavili otroci iz dramskega krožka Vrtca Sonček Sv. Jurij ob Ščavnici, s predstavo Valentina Koviča z naslovom ČUDEŽNO ZDRAVILO, pod vodstvom mentorice Sonje Karlo.

Za njimi so stopili na oder učenci podaljšanega bivanja OŠ Veržej, ki so nam odigrali gledališko predstavo Jasne Markuš, ČIRULI ZA SARINO SREČO, pod vodstvom mentorice Cvetke Puhar.

Kot tretji so se nam pod vodstvom mentorice Nine Sunčič, predstavili Mlodi Prleki KŠMD Tempo Krištanci-Šalinci-Grlava, z odlično predstavo Zdenka Matoza KOLIKO JE URA.

Z nekoliko krajšo predstavo avtorja Lewyja Olofsona z naslovom PEPELKA MALO DRUGAČE, so svoje igralske sposobnosti predstavili učenci OŠ Mala Nedelja, pod vodstvom mentorja Roberta Langa.

Kot zadnja nastopajoča skupina so prišli na oder učenci Gledališke skupine »NN« iz Veržeja in odigrali lahkotno šolsko komedijo Draga Megliča, z naslovom NIHČE NI POPOLN. Njihovi mentorici sta Zora Perdigal-Vučko in Darinka Gerič.

Na razpis so se lahko prijavile vse otroške gledališke skupine, ki delujejo samostojno ali v okviru šole, kulturnih zavodov in kulturnih društev iz območja OI Ljutomer in OI Gornja Radgona, oziroma vse predstave, v katerih so vsi igralci osnovnošolski otroci. Starost nastopajočih ne sme presegati 16 let. Morebitne izjeme odobri izključno strokovni svetovalec za gledališko in lutkovno dejavnost centralne službe JSKD.

Posamezne skupine lahko kandidirajo s predstavo, ki je bila ali bo premierno uprizorjena v letu 2013 ali 2014 in ni kandidirala za Srečanje otroških gledaliških skupin 2013. Število predstav, s katerimi kandidira posamezna skupina, ni omejeno. Zvrst ali tema predstave ni določena. Skupine lahko prijavijo vse predstave, ne glede na njihov način dela ali izraznost (»klasično« gledališče, fizično gledališče, glasbeno gledališče...). Prijavijo se lahko tudi predstave recitatorskih skupin.

Lansko leto je gledališke skupine spremljal dramski igralec Gregor Geč. V letošnjem letu pa nas je s svojim obiskom počastila strokovna spremljevalka Maja Gal Štromar, ki deluje kot svobodna umetnica - dramska igralka, pisateljica, pesnica, prevajalka in kot gledališki pedagog.

Izbor strokovne spremljevalke, Maje Gal Štromar, je temeljil na naslednjih kriterijih:
delo z igralci predstave - otroki, angažiranost igralcev, celovitost predstave, izvirnost predstave.

Vsaka skupina se je najprej predstavila na Območnem srečanju otroških gledaliških skupin svojega območja. Po ogledu vseh predstav posamezne regije selektor sestavi program Regijskega srečanja otroških gledaliških skupin, ki bo 17.4.2014 v Gornji Radgoni. Regijski selektor tudi delegira 1 predstavo za zaključno Srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije.

Vse otroške gledališke skupine so se na območnem srečanju imenitno odrezale in zato moramo prav vsem čestitati, saj v kulturi ni športnih rezultatov. Kakor je poudarila vodja JSKD Ljutomer, Mira Rebernik Žižek, ocene tudi niso tako pomembne, bolj pomembno je druženje, pozitiven odnos med sodelujočimi in prenos ustvarjalne energije na gledalce. V kulturi se trudijo obdržati človeške odnose med ljudmi in na takšnih festivalih dajejo predvsem poudarek na pedagoških momentih, se pravi, kakšna je sporočilnost posamezne predstave. Vse mentorice in mentor si zaslužijo velik poklon in lahko smo hvaležni, da na mlade prenašajo ljubezen do gledališkega ustvarjanja in toplih medsebojnih odnosov. Katere skupine dosegajo regijski ali državni nivo, pa bo znano čez približno teden dni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje