Na sejmu ALTERMED tudi ponudniki iz Prlekije

Skupaj se je v treh dneh na Altermedu odvilo 78 predavanj in predstavitev na Demo odru in v predavalnicah

Bojan Sobočan, torek, 18. marec 2014 ob 12:29
Predstavila se je tudi Turistična kmetija Dervarič iz Prlekije

Predstavila se je tudi Turistična kmetija Dervarič iz Prlekije

Minuli vikend je v Celju potekal 10. Jubilejni sejem ALTERMED. To je sejem zdravega načina življenja, zdravilstva, zeliščarstva, zdrave prehrane, naravne kozmetike in okolju prijaznega bivanja. Sejem je namenjen tistim, ki jim je zdravje pomembno. V sklopu sejma so pripravili demonstracije zdravih načinov kuhanja, delavnice in predavanja z domačimi in tujimi strokovnjaki.

Že tretjo leto zapored je v okviru sejma Altermed potekala otvoritvena slovesnost Štafete semen 2014, ki jo pripravlja nevladna in neprofitna organizacija Eko civilna iniciativa Slovenije (Ekoci). Gibanje za sejanje, izmenjavo in hranjenje avtohtonih, domačih tradicionalnih vrst semen je letos svoje delovanje razširilo še na področje sadik zelenjave, sadnih vrst, poljščin in zelišč. Letos so tako na sejmišču poskrbeli še za izmenjavo semen, cepičev in znanja. Izmenjevalnica Štafete semen je potekala od 10.00 do 17.00 ure na galeriji Celjanke. Ob tem sta se že prvi dan odvili še dve okrogli mizi – dr. Darja Piciga je vodila okroglo mizo Integralna ekonomija – Z zelenimi delovnimi mesti do pravične družbe. Pod vodstvom Mete Vrhunc pa je potekala okrogla miza na temo Kakšna sploh je zdrava hrana – Demeter in srečanje biodinamikov iz Slovenije in tujine.

Na sejmu ALTERMED je bilo mogoče izvedeti, kako koristno uporabiti užitne divje rastline. Veliko pozornosti so razstavljavci in predavatelji namenili zdravilni moči začimb (tudi pri dojenčkih in malih otrocih), pa tudi izdelavi pripravkov iz zdravilnih rastlin. Starši so se lahko skupaj z otroci naučili, kako kuhati varno in zdravo na ekološki način. Nastopili so duhovni učitelji, prvič v Sloveniji je bilo govora tudi o Kovacsikovi metodi zdravljenja raka, ki prihaja iz Brazilije.

Dogajanje so pomembno zaznamovali tudi najmlajši. Že prvi sejemski dan so v okviru najobsežnejše predstavitve vrtcev in šol programa Ekošola podelili nagrade nagradnih natečajev Eko-paket, Zeliščarski vrtnarski dnevnik, Herbarij zelišč ter Prednovoletno ustvarjanje v sliki za najlepše okrašene razrede in učilnice z uporabo naravnih ali recikliranih materialov.

Pogovarjali smo se tudi s predstavnicama Kranjskih vrtcev in izvedeli, da v njihovih vrtcih namenijo veliko pozornosti zdravemu načinu življenja. Tako skupaj z otroci nabirajo različna zelišča ter pripravljajo različne jedi in pa tudi naravne izdelke iz zelišč. Tako so se na letošnjem sejmu ALTERMED predstavili z različnimi čaji in naravnimi mili iz zelišč. Na sejmu smo zasledili tudi vrtec iz pokrajine ob Muri ter turistično kmetijo Dervarič iz Prlekije.

Skupaj se je v treh dneh na Altermedu odvilo 78 predavanj in predstavitev na Demo odru in v predavalnicah. V Demo kuhinji je bilo 27 kuharskih predstavitev, za najmlajše obiskovalce sejmišča pa sta bila namenjena dva otroška kotička, kjer so spoznavali lesene igrače in ustvarjali v okviru otroških delavnic Rajarija.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje