Proslavili jubilej Kluba ljubiteljev stare kmetijke tehnike Pomurja

Ohranjajo in negujejo staro kmetijsko tehniko

Jože Žerdin, torek, 18. marec 2014 ob 12:43
Občni zbor Kluba ljubiteljev stare kmetijke tehnike

Občni zbor Kluba ljubiteljev stare kmetijke tehnike

Pred dobrimi desetimi leti je pod okriljem Biotehnične kmetijske šole Rakičan vzklila ideja o ustanovitvi Kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja. Gre za klub, ki združuje in povezuje člane, oziroma lastnike stare kmetijske tehnike, od traktorjev, priključkov, ki so se pred mnogimi desetletji uporabljali na kmetih, tako na levem, kot na desnem bregu reke Mure.

Okoli 50 članov kluba ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja namreč prihaja iz številnih pomurskih občin. Člani in ljubitelji stare kmetijske tehnike tega kluba posegajo po starih kmetijskih strojih, starih priborih, jedilnih priborih, starih kmečkih orodjih, oblačil, skratka vse kar se je našlo iz prejšnjih časov na kmetiji. Člani Kuba ljubiteljev stare kmetijske tehnike Pomurja so kolo časa pri ohranjanju, negovanju in restavriranju zavrteli za pol stoletja nazaj, na kar so vsekakor ponosni, ko se s svojimi najrazličnejšimi traktorji, priključki in ostalimi kmetijskimi stroji pokažejo na panoramskih vožnjah, pri mlatitvi pšenice z več kot 100 letno mlatilnico. Večkrat se tudi udeležujejo raznih razstavah stare kmetijske tehnike v Prekmurju in Prlekiji in pripravijo panoramske vožnje s starimi kmetijski traktorji in stroji.

Njihov utrip pa je tudi moč čez leto videti in zaznati na razstavi stare kmetijske tehnike na Stari Gori, na Kogu, na panoramski vožnji Društva ljubiteljev starodobne tehnike Pufkači Ižakovci ali v Selnici na Hrvaškem in v Peskovcih, kjer deluje društvo stare kmetijske tehnike Abraham. Skratka klub se povezuje tudi na mednarodnem sodelovanju. Člani kluba imajo kmetijske stroje in orodje sicer shranjeno na svojih domovih, pri čemer je nekaj primerkov moč videti na dvorišču Biotehnične kmetijske šole Rakičan, kjer si je moč ogledati kmetijski muzej na prostem.

Klub je v lanskem letu bil nadvse aktiven, med drugim so to ugotovili na letnem občnem zboru kluba, ki je bil v petek, 14. marca, v prostorih gasilskega doma v Beltincih. Med glavne lanske aktivnosti kluba spada, ko so praznovali okroglo deseto obletnico kluba. Ob tem jubileju so pripravili v Murski Soboti razstavo in panoramsko vožnjo starih kmetijskih traktorjev in kmetijske tehnike po mestu Murska Sobota. Bili so na mednarodnem kmetijsko živilskem sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Klub se je udeleževal tudi večjih prireditev, tako so bili na Kogu, Stari Gori, v Selnici na Hrvaškem in na etnoloških prireditvah, kot je košnja trave in mlatitev pšenice, ki so jo organizirali Polanski Pücki. Člani kuba pa so sodelovali tudi na lansko letni Ajdovi noči v Odrancih, kjer so prikazali mlatitev pšenice na stari način s 100 let staro mlatilnico.

Na občnem zboru, kjer so obeležili deset let delovanja so za letošnje leto sprejeli okvirni program dela, ki bo slonel na sodelovanju s sorodnimi društvi v Prekmurju in Prlekiji. V času beltinskega folklornega festivala načrtujejo ročno košnjo pšenice in hkrati prikaz mlatitve s staro mlatilnico. S traktorji bodo sodelovali na letošnjem sejmu AGRA v Gornji Radgoni, v Beltincih bodo prvič prikazali oranje na strnišču, sodelovali v oranju s starimi traktorji na Kogu ter sodelovali na številnih panoramskih vožnjah. Čaka jih še nabava opreme za člane.

Na občnem zboru je častna članica kluba postala Lizika Zadravec. Svoj prispevek k obogatitvi in delovanju kluba pa bo prispeval tudi Štefan Zadravec iz Lipe, ki se bo na njihove prireditve pripeljal s konjsko vprego. Želja vseh članov je, da se ta stara tehnika ohranja, da se občasno da v pogon ali se restavrira in ohrani za poznejše rodove, da bodo mladi videli kako je bilo nekoč na kmetih s kakšno tehniko so se preživljali, obdelovali polja…, da se potem lahko razlikuje tehnika nekoč in kakšna je  tehnika danes, ki je vse bolj sodobna. Tudi na šoli v Rakičanu dajejo posebno skrb in težo ter poudarek na stari kmetijski tehniki, da mladi določene primerke obnavljajo, denimo ob pravilnem postopku pri restavriranju strojev.

Vse niti, da klub dobro deluje nosita tajnik in blagajnik kluba Dejan Kočiš, sicer zaposlen na Biotehniški šoli Rakičan in predsednik Ivan Zadravec iz Beltincev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje