Z novimi načrti in planom dela za leto 2014 bodo uživali jesen svojega življenja

Občni zbor Društva upokojencev Gornja Radgona, pododbor Črešnjevci - Zbigovci

Marjan Slavič, torek, 18. marec 2014 ob 15:49
Občni zbor v Zbigovcih

Občni zbor v Zbigovcih

Minulo soboto, 15. marca, je v dvorani gasilskega doma v Zbigovcih, potekal redni občni zbor Društva upokojencev, pododbora Črešnjevci - Zbigovci. Tako so pregledali delo v minulem letu, katerega so v celoti realizirali glede na plan, ki so si ga zadali v preteklem letu ter predstavili nove načrte in plane za leto 2014, ki si so jih zadali na tokratnem občnem zboru.

Pričetek občnega zbora, so popestrili s svojim kulturnim vložkom tamburaši KD Peter Dajnko iz Črešnjevec ter mladi perspektiven ljudski godec na diatonični harmoniki Teodor Bratuša.

Predsednica Društva upokojencev Gornja Radgona Inge Ivanek je predstavila samo društvo, katero šteje 1152 članov ter je razdeljeno na kar 4 pododbore, ki tvorijo samo društvo. Predsednica Ivanekova meni, da je na tem območju v katerem deluje društvo upokojencev opaziti vedno slabše stanje ter kakovost samega osnovnega življenja starejših ljudi. Naj si bo po finančnem smislu, družabnosti ter samega standarda življenja. Pojavljajo se vedno novi problemi, ki pa so povezani s premajhnimi pokojninami, saj se najde vedno več primerov, da nimajo  dovolj niti za pokritje osnovnih življenjskih potreb ter stroškov za normalno življenje. Vedno bolj se opaža med starejšimi prekrivanje revščine in tihega trpljenja ter nasilja nad starejšimi. Prav tu pa imajo pomembno vlogo, da odkrijejo takšne nepravilnosti kolikor je pač mogoče prav aktivisti Rdečega križa in prostovoljci Karitas ter se le tako lahko nemudoma ukrepa.

Pododbor Črešnjevci - Zbigovci šteje 212 članov, na občnem zboru je bilo od teh prisotnih 59 članov, ki pa vsi zaupajo svoji predsednici Antoniji Fridau, le ta jih je pozdravila na občnem zboru. Predsednica je podala poročilo za preteklo leto iz katerega je bilo moč izbrati, da so delali dobro saj so se med drugim udeležili srečanja Društva upokojencev Gornja Radgona, ki je bilo kot že nekaj let v Zgornjem Konjišču, organizirali izlet za svoje člane po Slovenskih Goricah, ki je potekal od sv. Ane, Ptuja, Gorišnice, Velike Nedelje do Ormoža ter praznovali sv. Martin. Tudi za letos imajo podobne načrte za svoje člane in to 1-2 izleta, udeležba na srečanjih upokojencev v Zg. Konjišču, ki bo 20. avgusta ter Pomurskega srečanja upokojencev, ki pa je planirano 9. julija v Moravskih Toplicah, Martinovanja ter seveda zaključek leta.

Na občnem zboru se je s kratkim nagovorom iz Zdravstvenega doma Gornja Radgona predstavila višja medicinska sestra Slavica Mencigar, ki je spregovorila na temo demenca in depresija med starejšimi ljudmi. Prav pozabljivost ali izguba spomina je bolezen demence, ki se nekako prične pri nekaterih primerih že po 45 letu starosti in ni samo bolezen starostnikov. Tu pa je v najhujših primerih potreben tudi 24 urni nadzor. So primeri, ko starejši s to boleznijo odtavajo od doma, ali ob kuhanju pozabijo na prižgan plin, elektriko, posledice so lahko katastrofalne. V tem tempu, ki nam ga narekuje življenje je vedno več zaslediti depresije med ljudmi, kar pa je posledično povod za nastanek raznih bolezni. Starejši bi morali vsekakor zaupati svojcem in se pogovoriti o tem problemu ter poiskati pomoč pri zdravniku. V kratkem se bo v zdravstvenem domu Gornja Radgona, odprla delavnica o depresiji, kjer bodo posredovali strokovno pomoč vsem pomoči z depresijo potrebnim.

Na koncu občnega zbora se je v imenu Društva upokojencev Gornja Radgona podelila listina ob 50. obletnici zakona, zakoncema Viliju in Mariji Trnovec iz Črešnjevec. Spomnili pa so se tudi s skromno pozornostjo na najstarejšo članico pododbora Rozalijo Lutar, ki šteje 92 let ter najstarejšega člana Petra Fridau, ki šteje 86 let.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje