Območno srečanje otroških folklornih skupin na Razkrižju

»Folklora, naše veselje« - Območno srečanje otroških folklornih skupin

Nuša Novak, sobota, 29. marec 2014 ob 08:53
Območno srečanje otroških folklornih skupin

Območno srečanje otroških folklornih skupin

V četrtek, 27. marca, s pričetkom ob 10.00 uri, je v Domu kulture na Razkrižju, potekalo območno srečanje otroških folklornih skupin iz občin Ljutomer, Veržej in Razkrižje, s pred selekcijskim izborom za uvrstitev na regijsko srečanje, ki bo 15. maja 2014 v Lendavi.

Sodelovalo je 6 folklornih skupin iz območja občin Ljutomer, Veržej in Razkrižje, kjer je sodelovalo 120 nastopajočih, ki so nas popeljali v preteklost in nam pokazali, kako so plesali, peli, se oblačili in se igrali naši dedje in babice. Številne generacije so te običaje skrbno negovale ter jih ohranjale za mlade rodove. Na srečanju so otroci pokazali s kakšnim navdušenjem ohranjajo zaklade naše kulturne dediščine in jih predajajo naprej.

Otroške folklorne skupine ob spoznavanju plesnega izročila posebno pozornost namenjajo otroškim igram in interpretaciji vsebin, ki so blizu otrokovemu nekdanjemu in sedanjemu življenju. Ključni in najpomembnejši pa sta seveda izvirnost in avtohtonost, ki imata bistveno vlogo pri sami selekciji.

V začetku prireditve nas je najprej pozdravila in nagovorila vodja območne enote JSKD Ljutomer, Mira Rebernik Žižek. Nekaj besed sta spregovorila tudi ravnateljica OŠ Razkrižje, Mileva Kralj Buzeti in župan obmejne občine Razkrižje, Stanko Ivanušič.

Kot prva se nam je predstavila OFS Babinci TKD Babinci, v spremstvu vodje in avtorice odrske postavitve Antonije Podnar, z naslovom odrske postavitve ŠPILAMO SE ZA KUJE.

Nato je na oder stopila FS OŠ Razkrižje, z naslovom odrske postavitve IDEMO SE FUCLAT, pod vodstvom mentorice in avtorice odrske postavitve, Terezije Bogdan.

Tretja zapovrstjo se nam je predstavila FS učencev 1. razreda OŠ Ivana Cankarja Ljutomer, pod vodstvom mentorice in avtorice odrske postavitve Katje Štih, z naslovom odrske postavitve PRED ŠOLO, ki je letos prvič nastopila na srečanju.

Na srečanju otroških folklornih skupin so nastopili tudi učenci OFS podružnične OŠ Cven, z naslovom odrske postavitve VSI PLEŠEMO. Vodji skupine in avtorici odrske postavitve sta Tanja Trstenjak in Marija Nonkovič.

Za najštevilčnejšo folklorno skupino iz Cvena, so na oder priplesali tudi učenci FS OŠ Veržej, ki so se predstavili z odrsko postavitvijo BARBARINO BO, od vodstvom vodje in avtorice odrske postavitve, Alenke Belec.

Kot zadnji so se nam predstavili učenci od 1.-5. razreda Otroške FS OŠ Stročja vas, z odrsko postavitvijo z naslovom GREN V ŠŰMO ČIGLIH NESEN JOGER, pod vodstvom mentorice in avtorice odrske postavitve, Brigite Pušenjak.

Srečanja otroških folklornih skupin so se lahko udeležile otroške folklorne skupine šol in kulturnih društev s  plesom, ki je nastal v tej sezoni in še ni bil predstavljen na katerem od srečanj JSKD.

Revijo si je ogledal tudi regijski strokovni spremljevalec, Bojan Knific, ki bo izbral program za REGIJSKO SREČANJE  OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN, kjer pa bo nastope izbranih skupin spremljala državna selektorica, ki bo izbrala skupine za uvrstitev na zaključno – državno prireditev »Ringaraja 2014«.

»Iskrene čestitke vsem nastopajočim, predvsem pa tudi njihovim vodjem, ki so poskrbeli za prijetno dopoldansko urico in dokazali, da se njihov trud resnično obrestuje. Z njihovo pomočjo bo mladi rod spoznal kaj je bilo ljubo starejšim v preteklosti«, je ob koncu prireditve v kratkem razmišljanju povedala predsednica JSKD OI Ljutomer, Cilka Jakelj.



Več v Kultura in izobraževanje