V Radencih so zaplesali v pomlad

Folklorni plesi ne bodo pozabljeni

Marjan Slavič, sreda, 2. april 2014 ob 12:05
Srečanje otroških in odraslih FS

Srečanje otroških in odraslih FS

Da ne bo dediščina folklornega plesa šla v pozabo in izumrtje je prav temu dokaz, Območno srečanje otroških in odraslih folklornih skupin, iz občin Gornja Radgona, Radenci, Apače in Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je potekalo v organizacij Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, Območne izpostave Gornja Radgona v soboto, 29. marca, v Kongresni dvorani Zdravilišča Radenci.

V začetku srečanja je vse v pozdravnem nagovoru pozdravil predsednik sveta OI JSKD Milan Nekrep, s svojo navzočnostjo pa je prisostvoval na tem kulturnem dogodku župan občine Radenci Janez Rihtarič. Na tokratnem območnem srečanju folklornih skupin se je predstavilo šest otroških folklornih skupin in štiri odrasle, ki delujejo na tem območju. OFS »Jurjevški faloti« OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici (2. in 3., ter 4. in 5. razred ), njihovi vodji skupine sta Alenka Ferenc Mlinarič in Nataša Paldauf, naslov odrske postavitve pa je bila V ogradu ter Stara mati dober den. OFS OŠ in vrtca Apače, njihove vodje so Marjan Mihelič, Ksenija Erdela Lah in Simona Roškar, so se predstavili z naslovom odrske postavitve Pa ta šepasta krava. OFS OŠ Radenci pod vodstvom Nataše Ros, so se predstavili pod naslovom odrske postavitve Mali mujcek, OFS KD Peter Dajnko Črešnjevci, njihovi vodji sta Simona Roškar ter Alojzija Banfi so nastopili pod naslovom odrske postavitve Dekle razposajeno. OFS OŠ Anton Trstenjaka Negova, njihov vodja je Petra Starovasnik, nastopili pa so pod naslovom odrske postavitve Punčka iz cunj. Folklorna skupina KD »Janko Divjak« Kapela vodja skupine je Slavica Kovačič, naslov odrske postavitve pa je bila Godovanje in splet prleških plesov, Folklorno društvo Gornja Radgona, vodja skupine je Tatjana Jakopec Kager pa so nastopili z naslovom odrske postavitve Gremo na ples. Kulturno društvo »Vrisk« Apače, njihova voditeljica je Tatjana Gorjup, predstavili pa so se z naslovom odrske postavitve Koroški plese, in kot zadnje se je predstavilo Folklorno društvo Sv. Jurij ob Ščavnici z vodjo skupine Sašo Ropošo z naslovom odrske postavitve Z diklino na ples. Ob povezovanju programa Simone Pirc Katalinič, sta budno in kritično spremljala celoten nastop folklornih skupin strokovna spremljevalca za folklorne plese dr. Bojan Knific za otroške skupine ter Neva Trampuš za odrasle skupine.

Simona Pirc Katalinič je na koncu tega srečanja ob zahvali in podelitvi priznanj, še menila, da točnega nastanka in izvora ljudskih plesov se ne da določiti. Vsekakor pa je človek skozi čas v obliki ljudskega izročila sprejel, preoblikoval in prilagajal svojemu plesnemu čutenju, značaju in temperamentu. Ljudsko izročilo je tista vsebina in oblika ljudskega življenja, ki nastaja v različnih dobah, se spreminja in tudi odmira. Pravi dokaz da folklorni ples v naših krajih, ne bo pozabljen so ravno vsi ti plesalci, ki se trudijo in z ljubeznijo ter trdim delom in odrekanjem prenašajo in gojijo to ljudsko kulturno dediščino, ki je ponos in temelj Slovenskega naroda.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje