Babica podaj mi roko

Prireditev v sklopu Dneva za spremembe – medgeneracijsko druženje

Nuša Novak, ponedeljek, 7. april 2014 ob 09:40
Babica podaj mi roko

Babica podaj mi roko

Od leta 2006 povezuje ustanoviteljsko društvo za filantropijo različne javne ustanove, kakor so šole, društva upokojencev in ostale podobne organizacije ter podpirajo medgeneracijsko sodelovanje in izmenjavo znanj, med mlajšo in starejšo generacijo. Na tak način presegamo predsodke med generacijami in dosegamo večjo recipročnost v medgeneracijskem sodelovanju.

Slovenska filantropija je letos v mesecu aprilu, že 5. leto zapored, organizirala vseslovensko prostovoljsko akcijo Dan za spremembe. Že vse od leta 2010, prebivalce Slovenije organizatorji spodbujajo, da aktivno pristopimo k spreminjanju potreb določene skupnosti. Na ta dan se o prostovoljstvu ne le pogovarjamo, ampak se lotevamo konkretnih dejanj.

Letošnji Dan za spremembe je potekal v soboto, 5. aprila. Poudarek je bil predvsem na skupnostnih akcijah.

V petek, 4. aprila, pa je v Kulturnem domu v Ljutomeru, tako kakor že nekaj let zapored, potekala kulturna prireditev, namenjena dnevu za spremembe in medgeneracijskemu sodelovanju različnih generacijskih skupin, s tematskim naslovom, Babica podaj mi roko.

Prireditve so se udeležili otroci iz vrtca Ljutomer in Stročja vas z vzgojiteljicami, osnovnošolci iz OŠ Ivana Cankarja Ljutomer ter Cvetko Golar z učitelji, varovanci VDC-ja ter njihovi mentorji, stanovalci Doma Starejših občanov z zaposlenimi, člani Društva upokojencev Ljutomer, razna društva in še drugi obiskovalci.

Organizatorka in vodja prireditve Slavica Sunčič, je v program uspešno vpeljala različne generacijske skupine in jih povezala v pisano celoto.

Med nastopajočimi smo tako lahko videli veliko različnih skupin, ki se v marsičem zelo razlikujejo, pa kljub temu povezujejo v skupen cilj – ljubezen do plesa, pesmi in lepih misli.

V začetku prireditve je povezovalka programa najprej nagovorila vse obiskovalce in nastopajoče. Nato je sledil nastop otrok iz Vrtca Stročja vas, z naslovom Dere sen jaz mali bija, pod vodstvom Neve Karba in Darinke Brumen. Kot drugi so se nam predstavili otroci skupine Rosne kapljice iz vrtca Ljutomer, s plesno točko »Svet je pisan, lep, bogat«, pod vodstvom vzgojiteljice Anje Balažič. Za njimi smo lahko prisluhnili članom kulturnega društva Tempo, ki so se predstavili s kratkimi deklamacijami in s skladbo na harmoniko, pod vodstvom Slavice Sunčič. Nastopili so tudi učenci OŠ Ivana Cankarja Ljutomer s čudovitimi recitacijami. Njihova vodja je Darinka Budna.

Ker je bila prireditev namenjena predvsem babicam, ki so naše največje bogastvo, je s pesmijo Med iskrenimi ljudmi, nastopila tudi babica in aktivna članica recitacijske skupine Društva upokojencev Ljutomer, Matilda Slavič. Nato je zapel še pevski zbor Varstveno delovnega centra Murska sobota, s spremljavo mentorja Matjaža Zanjkoviča na kitaro. Na odru so se nam pridružili tudi varovanci Doma starejših občanov Ljutomer, ki so zažvrgoleli kot pravi slavčki, pod vodstvom vodja zbora, Marjana Jelena in s spremljavo Saša Sunka na kitaro. Za njimi je predstavila in recitirala nekaj svojih prleških pesmi, še babica in upokojenka Olga Antič.

Ob koncu kulturne prireditve pa so vsi nastopajoči prišli na oder in skupaj zapeli pesem Kuža pazi ter prelepo prleško pesem Mi se mamo radi, kar je še dodaten dokaz, da se prebivalci Občine Ljutomer lahko združimo in skupaj delujemo kot neprecenljiva skupnost.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje