Tretjina mladih brez dela

Mladi naj bi bili odslej prioriteta vladne politike. V tokratni video reportaži pa vam predstavljamo organiziranost in delovanje mladih v občini Veržej.

Prlekija-on.net, četrtek, 10. april 2014 ob 16:59
Veržej

Veržej

Skrb za mlade je ob sanaciji gospodarstva in zdravstveni reformi, ena izmed temeljnih prioritet vladne politike, je v decembru dejala premierka Alenka Bratušek. V januarju je potem vlada sprejela izvedbeni načrt programa »Jamstvo za mlade«, ki za aktivacijo mladih do 30 let na trgu delovne sile, v letu 2014 in 2015, namenja znatna sredstva za subvencioniranje njihovih zaposlitev pri delodajalcih.

V Pomurju je po uradnih podatkih brez dela že skoraj tretjina mladih, zaostrujejo pa se tudi pogoji za delo preko študentskega servisa, podjemnih in avtorskih pogodb. Čeprav nam v zadnjem mesecu vlada slika lepšo prihodnost, ostaja zaposlovanje mladih ena osrednjih tem, ki terja učinkovite ukrepe. Slovenija naj problem brezposelnosti mladih rešuje sistemsko, ustvari naj ugodnejše pogoje za zaposlovanje in spremeni negativne trende, ki mlado populacijo silijo v spogledovanje s tujino.

V prihodnjih mesecih bomo spremljali poteze vlade na področju politike zaposlovanja mladih, preverjali konkretne ukrepe in njihove rezultate na območju Prlekije ter jih povzeli na septembrski problemski konferenci ob zaključku projekta »Prleška mladina«.



V tokratni video reportaži vam predstavljamo organiziranost in delovanje mladih v občini Veržej. Folklorna skupina Leščeček nadvse uspešno deluje že sedmo leto, kjer sodeluje kar lepo število mladih, ki se z veseljem družijo ob pesmi in plesu ter hkrati negujejo bogato ljudsko izročilo. Center dogajanja v Veržeju je že vrsto let Marijanišče, kjer ima sedež tudi društvo Salezijanski mladinski center, ki mladim od blizu in daleč nudi vrsto različnih dejavnosti. Obiskali smo Čebelarstvo in turistično kmetijo Šalamun v Banovcih, kjer se spopadajo z izzivi turizma na podeželju.

Veliko mladih v različnih selekcijah v svoje vrste vključuje Športno društvo Nogometni klub Veržej, šport pa druži mlade tudi v Društvu aktivne mladine in Squash klubu Point Veržej.

Župan Občine Veržej, Slavko Petovar pa nam je predstavil ukrepe občine, ki so mladim v pomoč pri njihovem organiziranem delovanju in nam razkril svoj pogled na prihodnost mladih v lokalnem okolju.

Vabljeni k ogledu video reportaže iz Veržeja.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje