V Veržeju odprli razstavo pirhov in velikonočnih bander slovenskih pokrajin

Razstavlja 36 posameznikov in društev, 17 šolskih in vrtčevskih skupin in 18 bander iz posameznih slovenskih pokrajin

Jože Žerdin, petek, 11. april 2014 ob 22:27
Razstavo pirhov in bander je blagoslovil murskosoboški škof mgsr.dr. Peter Štumpf

Razstavo pirhov in bander je blagoslovil murskosoboški škof mgsr.dr. Peter Štumpf

Z velikonočnimi prazniki je povezanih veliko ljudskih šeg in navad, opravil ter izdelkov domače in umetnostne obrti, pri čemer so v ospredju pirhi, pisanice, remenice ali remenke, ki bogatijo slovenske pokrajine.

Tako se je Zavod Marianum Veržej, skupaj z občino in župnijo Veržej ter ostalimi partnerji Terme Banovci, TIC Veržej, Javni zavod Krajinski park Goričko, Pomurski muzej Murska Sobota, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije – Zavod Murska Sobota odločil in pripravil že šesto velikonočno razstavo.

Letos je že šesta razstava, na njej razstavljajo razstavljaljci iz celotne Slovenije in zamejstva. Razstavljeni so pirhi in cerkvene bandere, katere se uporabljajo ob vstajenjskih procesijah. Razstavo spremlja tudi strokovni zbornik, ki obravnava procesije slovenskih pokrajin.

Otvoritev in blagoslovitev razstave je bila v petek, 11. aprila, v Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej. Sicer pa je Velika noč najstarejši in hkrati največji krščanski praznik, ko se kristjani spominjajo Kristusovega trpljenja in vstajenja od mrtvih. Velika noč pa prinaša veliko lepega in velikega, za osebno in duhovno rast posameznika.

Salezijanci iz Veržeja vsako leto ob veliki noči pripravijo posebno presenečenje, kajti Veržej je že stoletja bogato versko in kulturno, inovativno in ustvarjalno središče. Tako so letos na ogled postavljeni tradicionalni in avtohtoni pirhi ter letos prvič tudi velikonočne bandere slovenskih pokrajin, ki se uporabljajo pri vstajenjskih procesijah. Na razstavi bander so uspeli zbrati primerke z večine slovenskih pokrajin, vse pa odražajo ljudsko pobožnost določenemu svetniku nekega okolja ali priprošnjiku cehovskih skupnosti. Razstavljene bandere so bolj ali manj ohranjene, večina njih se še vedno uporablja, marsikje pa so spravljene v kakšnem zaprašenem cerkvenem podstrešju in so luč sveta ponovno zagledale prav zaradi letošnje veržejske razstave.

Z vsakoletno velikonočno razstavo želijo ohranjati tradicijo, običaje, njihovo oživljanje in turistično izmenjavo, kulturnih posebnosti. Na letošnji razstavi pirhov se predstavlja 36 posameznikov in društev iz Pomurja in drugih koncev Slovenije, sosednje Hrvaške in Avstrije, 17 šolskih in vrtčevskih skupin iz severovzhodne Slovenije. Skupaj je razstavljenih 719 pirhov, ki so okrašeni in naravni ter 18 velikonočnih bander iz posameznih slovenskih pokrajin. Želja organizatorjev je, da se vse to prenese na mlajše rodove, na otroke.

Osrednji letošnji poudarek je na velikonočnih banderah, po velikosti, po starosti in ohranjanju. Na razstavnem prostoru so na ogled postavljene štiri večje bandere, nekaj pa je manjših. Morda pa bo ta razstava spodbudila kakšno župnijo, da bo pogledala ali imajo še kje shranjeno kakšno bandero, da bi potem te bandere vihrale ob velikonočnih in drugih procesijah. Bandere so iz različnih koncev Slovenije - iz Gorenjske, Dolenjske, Notranjske in Pomurja.

Letošnja tema zbornika predstavlja velikonočne procesije na Slovenskem in v zamejstvu. Prispevkov je devet iz Zasavja, Pomurja, Porabja, avstrijske Koroške, Ribniškega območja, območja okrog Ormoža, Koroške, pohorskega območja, osebne spomine iz Križevec pri Ljutomeru pa je zapisala domačinka Marica Škorjanec Kosterca.

Velikonočno razstavo je postavil Marijan Šalamun. Ob tej priložnosti so zbrane obiskovalce nagovorili in spregovorili nekaj besed o pomenu letošnje velikonočne razstave direktor Zavoda Marianum Janez Krnc, vodja Centra DUO Veržej Ivan Kuhar in župan občine Veržej Slavko Petovar. Kulturni program sta obogatila učenca Glasbene šole Ljutomer. Murskosoboški škof msgr. dr. Peter Štumpf je vse zbrane nagovoril, spregovoril nekaj besed o praznovanju velikonočnih praznikov in pohvalil prizadevanja Salezijancev iz Veržeja, da vsako leto ob Veliki noči pripravijo bogato velikonočno razstavo, nato pa je še opravil blagoslov pirhov in bander.

Razstavo si lahko ogledate vsak dan od 11. aprila do 5. maja 2014, od 9.00 do 17.00 ure v Puščenjakovi dvorani Centra DUO Veržej.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje