Cvetna nedelja v Ljutomeru

Na cvetno nedeljo so farani ljutomerske župnije prinesli »presmece« k slovesnemu blagoslovu

Nuša Novak, nedelja, 13. april 2014 ob 20:10
Cvetna nedelja v Ljutomeru

Cvetna nedelja v Ljutomeru

Kristjani po vsem svetu v nedeljo, 13. aprila, teden dni pred veliko nočjo, obeležujemo cvetno nedeljo. Na ta dan se spominjamo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga ljudje pozdravljali s palmovimi vejami.

Katoličani tako po stari krščanski navadi na cvetno nedeljo, k blagoslovu v cerkve prinesemo vejice oljk in drugo pomladansko zelenje, ki ga marsikje povežemo v šope ali butare, oziroma »presmece«.

Palmove veje, s katerimi so ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, so znamenje cvetne nedelje, so simbol zmagoslavja in kraljevanja. Zelenje predstavlja tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave. V naših krajih je z današnjim praznikom povezan običaj izdelovanja presmecev.

Na cvetno nedeljo, ko se začenja neposredna priprava na največji krščanski praznik – Veliko noč, so po slovenskih cerkvah potekale slovesne svete maše z blagoslovom butaric. Tudi v cerkvi Sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru, so na cvetno nedeljo potekale štiri svete maše.

Slovesen blagoslov »presmecev« je bil pri deseti sveti maši, pred Florjanovo kapelo. Pri ostalih mašah, je blagoslov potekal v cerkvi. Osrednja pozornost velja velikonočnemu tridnevju Gospodovega trpljenja, smrti in vstajenja. Tako so veliki četrtek, petek in velika sobota, skupaj z veliko nočjo središče vsega krščanskega verovanja. Prav zato skušajmo te dneve preživeti v večji zbranosti in povezanosti s trpečim Jezusom.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje