Zborovali oboleli z multiplo sklerozo

Erika Benčec državna prvakinja 2014 med šahistkami posamezno

Filip Matko, ponedeljek, 14. april 2014 ob 09:04
Udeleženci zbora Prekmurske podružnice MS

Udeleženci zbora Prekmurske podružnice MS

V pritličnih restavracijskih prostorih hotela Diana v Murski Soboti je v soboto, 12. aprila dopoldne, potekal redni letni občni zbor članic in članov Prekmurske podružnice Združenja multiple skleroze Slovenije. V to društveno asociacijo, ki jo kot predsednik vodi Franc Gobar iz Ljutomera, je vključenih 72 udov, a na občnem zboru jih je bilo udeleženih 41. Po poročanju predsednika Franca Gobarja je šest članov nepokretnih, ena članica pa je v domu starejših občanov. Kljub temu, da se uvaja nova zdravila in metode zdravljenja multiple skleroze (MS), se zdravstveno stanje članstva na splošno poslabšuje. Pri novo včlanjenih bolnikih opažajo, da za MS obolevajo čedalje mlajši ljudje.

V okviru rehabilitacijskega programa je v letu 2013 obnovitveno rehabilitacijo v Zdravilišču Topolšica in Zdravilišču Laško koristilo 33 članic in članov s štirimi spremljevalci, trije člani so skozi vse leto potrebovali delno, a dva člana celotno nego. Program ohranjanja zdravja je koristilo 12 članov v Zdravilišču Topolšica, pet članov pa je koristilo družinsko rehabilitacijo v objektih Združenja MS Slovenije, kjer so prostori prilagojeni tudi uporabnikom invalidskih vozičkov.

Kot poverjeniki med članstvom delujejo Anton Magdič, Dragica Turha in Suzana Petek. Opravili so skupno 41 obiskov na domu ter nudili pomoč težje gibljivim. Udeležili so se tudi izobraževanja poverjenikov v okviru Združenja MS Slovenije ter se seznanili s spremembami zakonodaje in novostmi pri koriščenju programov rehabilitacije.

Kar 47 članic in članov je invalidsko upokojenih in torej z nizkimi pokojninami oziroma invalidninami vedno težje shajajo v času vsesplošne krize v državi. Preko socialne komisije pri Združenje MS Slovenije se jim je priskočilo na pomoč pri sofinanciranju različnih pripomočkov, ob zaključku leta 2013 pa je enkratno denarno pomoč prejelo šest članov. Kar 70 prehranskih paketov pa je Prekmurski podružnici MS zagotovilo Območno združenje Rdečega križa v Murski Soboti.

Z udeležbo na vseslovenski proslavi v Celju so se vključili v lanskoletno praznovanje 40-letnice ustanovitve Združenja MS Slovenije, meseca septembra pa so bili tudi na srečanju invalidskih organizacij Pomurja. Ob zaključku koledarskega leta 2013 so pripravili družabno srečanje članic in članov v gostišču Mencigar na Krajni.

Rekreacija je potekala skozi vse leto v obliki treningov za posamezne športne panoge in to je način stalnega razgibavanja in vzdrževanja preostalih fizičnih zmožnosti oseb z MS. O udeležbi na športnih tekmovanjih pa je poročal športni referent Anton Magdič. Na državnem tekmovanju oseb z MS v športnem ribolovu v Grosupljem je Erika Mataj bila osma, Branko Kzma šesti in Anton Magdič osmi. Na državnem tekmovanju v balinanju v Mariboru so članice zasedle šesto mesto, a člani so postali državni prvaki. Čeprav je tokrat občni zbor razpravljal o delu v letu 2013 so vsi z velikim veseljem zaploskali novi državni prvakinji v šahu, Eriki Benčec s Hodoša, ki je medaljo za prvo mesto osvojila 5. aprila letos v Ljubljani (Center Soča). Aplavza pa je bil deležen tudi Pavel Kranjc, ki je na istem tekmovanju postal državni prvak v šahu med člani, a se je občnega zbora Prekmurske podružnice MS udeležil kot predstavnik Združenja MS Slovenije.

Opozoril je na novosti na področju obnovitvene rehabilitacije oseb z MS ter da je v Zdravilišču Laško od 1. aprila letos dalje osebno doplačilo v višini 5,00 evrov. V Centru za obnovitveno rehabilitacijo v Ankaranu so 14-dnevne skupinske rehabilitacije za članstvo organizirane v maju in juniju ter v septembru in oktobru. Združenje MS Slovenije nudi možnost prevozov s kombijem, a oboleli z MS bodo vedno več morali doplačevati k različnim oblikam rehabilitacij, kajti dohodki Združenja MS Slovenije se iz leta v letu zmanjšujejo, od vseh slovenskih občin to obliko obolelih v naši državi finančno pa za enkrat podpira le dobra polovica vseh (60 odstotkov občin).

Po uradnem zaključku občnega zbora Prekmurske podružnice MS je v restavracijskih prostorih hotela Diana sledilo prijetno družabno srečanje, ki so ga popestrili še z društvenim srečelovom. Zbrana finančna sredstva bodo namenili za kritje nekaterih stroškov športnicam in športnikom v društvu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje