Obiskali Zemljičev vrelec v Boračevi

DOSOR-jeva prijateljska skupina Fortuna se rekreira

Filip Matko, sreda, 23. april 2014 ob 17:04
Prijateljska skupina Fortuna

Prijateljska skupina Fortuna

22. april kot Svetovni dan Zemlje je letos bil na torek, a prijateljska skupina Fortuna se v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, sestane vsako sredo. V skladu s praznovanjem dneva poprej, so se odpravili na rekreacijski pohod v sosednjo Boračevo. Odločili so se obiskati Zemljičev vrelec.

Od DOSOR-ja so se odpravili po Prisojni cesti do vrelca ob tej poti ter prečkali Boračevski potok in se napotili v gozdiček, kjer je tudi Trim steza ter Pot med vrelci življenja. Opazili so, da so nekatere naprave na točkah Trim steze v »razsutem stanju« in da bi se sigurno moral v Občini Radenci najti nekdo, ki bi poskrbel, da bi Trim steza dobila zopet nazaj podobo, kot jo je imela na samem začetku. Tudi veliko število dreves je označenih za odstranitev, ker se sušijo. Iz gozdička so na južni strani Športno rekreativnega parka Radenci naši rekreativci zavili med hiše, ki sodijo v vas Boračeva. Ustavili so se pri nekdaj izredno lepi stavbi, pravzaprav vili, s številko Boračeva 56 b. Tam je na vhodnih vratih izobešen napis: »Smrtno nevarno. Brez pooblastila hidrologije in vrelčne operative vstop prepovedan.«

Skozi zaprašena okna se v pritličju stavbe še lahko vidi prostor, kjer je bil studenec in kjer so nekoč polnili Zemljičevo slatino, odkrito leta 1901, za gostince na Dunaju. Prav ti gostinci so bili lastniki tega vrelca in na steni stavbe so pritrjene tri marmorne plošče iz leta 1912, kjer so zapisana imena in priimki lastnikov. Sama stavba bi bila potrebna temeljite obnove, precej pa jo kazijo tudi prizidki novozgrajenih poslopij v neposredni bližini. Res škoda za takšno neskrb ob pomembnem pomniku.

Ob tem je ena izmed voditeljic prijateljske skupine Fortuna, Marija Erveš, opomnila na besede člana Društva upokojencev Radenci ter enega najstarejših občanov Boračeve, Ivana Hajdinjaka, ki je povedal, da je vas Boračeva pravzaprav zaživela oziroma se razvila ob razvoju Radenske, ker je od vsake hiše iz Boračeve nekdo bil zaposlen v Radenski. Za dandanes se vprašuje, če je v Radenski zaposlenih še vsaj deset domačinov iz Boračeve.

Rekreativce prijateljske skupine Fortuna je pot vodila naprej in z veseljem so poklepetali z najbližjo domačinko, ki ima že precej križev na svojih plečih, a še vedno sama skrbi zase in svojo skromno hišico, kot tudi za dela na bližnjem vrtu. Ob njenem pragu nas je pozdravila tudi njena mucka.

Sledil je povratek v DOSOR in na njegovi terasi se je v prijetnem popoldnevu nadaljeval pogovor o opravljenem pohodu do Zemljičevega vrelca ter da bi bilo treba obiskati še kakšen vrelec v neposredni bližini, kajti poleg obiskanega jih je še devet.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje