Noč knjige v Golarjevi hiši v Ljutomeru

Kako je domišljija rasla s fantom ali od ljudskih priredb do avtorskega pisanja

Prlekija-on.net, četrtek, 24. april 2014 ob 17:01
Noč knjige v Ljutomeru

Noč knjige v Ljutomeru

Med 167 prizorišči v 79 krajih po vsej Sloveniji in v zamejstvu, od Trsta do Celovca, se je v okviru mednarodnega projekta Noč knjige 2014 eden izmed dogodkov zvrstil tudi v Golarjevi hiši v Ljutomeru, kjer so dijaki obeh programov ljutomerske gimnazije predstavili literarno ustvarjanje profesorja na ljutomerski gimnaziji Saša Pergarja.

V pogovoru z dijakinjo predšolske vzgoje Anjo Lebarič je avtor predstavil svoje ustvarjanje, ki doslej šteje 25 slikanic, predvsem ljudskih priredb in nekaj avtorskih del. Med slednjimi je tudi slikanica Najlepši kraj, kateri je bil namenjen osrednji del večera. Slikanica je namreč izšla kar v teh jezikih: slovenščini, angleščini in nemščini. V nemščino jo je prestavila prevajalka Elisabeth Lindemann, v angleščino pa Beverley Landricombe, obe zaposleni na GFML kot asistentki za tuji jezik. Tako je branje Najlepšega kraja zazvenelo večjezično.

Dogajanje je nagradilo publiko, izžrebanim se je namreč ponudila priložnost za skupno branje ene izmed Pergarjevih zgodb in postali so Srečni bralci.

23. april je simboličen dan, ko so na generalni konferenci Organizacije ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) leta 1995 izkazati spoštovanje knjigam in njihovim avtorjem. Hkrati pa so tudi želeli spodbuditi ljudi, še posebej mladino, da odkrije užitke branja in pridobi spoštovanje do prispevkov literatov, ki s svojimi deli prispevajo k družbenemu in kulturnemu napredku človeštva. Tudi iz tega razloga bi bila množična udeležba na tovrstnih dogodkih nujna in zaželena; kajti poslanstvo svetovnega dneva knjige in moč branja sta v medijski in elektronski džungli današnjega časa toliko bolj čudotvorni roži.


Več v Kultura in izobraževanje