Svoje znanje izpopolnjuje v tujini

Svoje znanje izpopolnjuje v tujini

Prlekija-on.net, torek, 25. november 2008 ob 10:44

Tina Čeh, 20-letna violinistka iz Ljutomera.

Od letošnje jeseni je Prlekinja z začasnim prebivališčem v avstrijskem Celovcu. 20-letna Tina Čeh iz Ljutomera se je namreč odločila za študij violine na glasbenem konservatoriju v Celovcu, istočasno pa tam študira tudi muzikologijo. Z glasbo živi že od osnovnošolskih dni. Potem ko je nižjo glasbeno šolo Slavka Osterca v Ljutomeru pričel obiskovati njen tri leta starejši brat, se je navdušila tudi sama. "Glede nato, da smo imeli doma klavir, sem se najbolj navduševala zanj, vendar so mi v glasbeni šoli rekli, da nisem najbolj nadarjena," se svojih začetkov spominja Čehova. "Sedanji ravnatelj ljutomerske glasbene šole Stanislav Lašič je predlagal, da izberem eno od godal, čelo ali violino. Odločila sem se za violino in Lašič mi še zdaj veliko pomaga," z nasmeškom pove Tina, ki se je osnov igranja na violino naučila pri priznani ljutomerski učiteljici Ivici Budna.

V zadnjih letnikih nižje glasbene šole v Ljutomeru je že hodila na izpopolnjevanja k mariborskemu profesorju Franju Peternelu, ki jo je poučeval tudi na Srednji glasbeni in baletni šoli v Mariboru. Violina ji je tako prirasla k srcu, da se ji je odločila posvetiti tudi poklicno. "Želela sem študirati violino, vendar v Ljubljani, kjer je pri nas edino možno študirati violino, nisem bila sprejeta. Zato sem se vpisala na Pedagoško fakulteto v Mariboru, kjer me je violino poučeval ukrajinski profesor Taras Peceny, ki sicer uči na zagrebški akademiji in je koncertni mojster zagrebškega simfoničnega orkestra. Nato sem ponovno poskušala priti na fakulteto, kjer bi lahko študirala violino, in uspelo mi je v Ljubljani in v Celovcu. Odločila sem za Celovec," pot do študija opiše vedno nasmejana Tina, ki se je dve leti izpopolnjevala tudi pri profesorici Ani Kandinski na Dunaju.

Kljub temu da jo vso mladost spremlja violina, pa se ni odločila le za študij godala, ampak tudi za muzikologijo. "Zavedam se, da je danes izredno težko uspeti le z igranjem na violino. Da bi bila le koncertna violinistka, ne morem pričakovati, zato sem se odločila za vzporedni študij muzikologije. Ob zaključku bom lahko delala tudi kot glasbeni kritik ali menedžer." Tino razveseljuje dejstvo, da je Celovški konservatorij priznan tudi v Sloveniji, tako da bo, ko bo diplomirala, njena izobrazba imela veljavo tudi v domovini.

Ljutomerčani bodo Tino Čeh lahko videli in poslušali 14. decembra, ko bo ob 18. uri gostovala v ljutomerski cerkvi svetega Janeza Krstnika z damskim komornim orkestrom Musidora. Čehova je dejavna tudi v skupini Voxarsana. Štirje solo pevci ter po dve violinistki in pianistki po raznih slovenskih dvoranah izvajajo opere, operete, popevke, božične skladbe. "Imam precej natrpan urnik nastopov, vendar sta na prvem mestu študij in vadba violine," poudarja Čehova, ki si želi po koncu študija ustvarjati in nastopati v komorni skupini, predvsem v tujini.

Sposobnost in glasbeni talent

Stanislav Lašič, ravnatelj glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer: "Tina je že kot učenka izstopala kot nadarjena glasbenica. V sebi nosi sposobnost in glasbeni talent, ki ga je z trdim delom skozi nižjo in srednjo glasbeno šolo nadgrajevala. Razvija se in postaja odlična umetnica, glasbenica, violinistka, ki bo v svojem nadaljnjem življenju živela z glasbo kot solistka, članica orkestra ali tudi kot učiteljica violine. Želim ji še naprej veliko uspeha in zelo me veseli, da je Tini prav naša glasbena šola dajala in vzbujala to veliko ljubezen do glasbe."

Ivanka Mulec Ploj, organizatorica koncertnih festivalov: "Glasbena šola v Ljutomeru ima dolgoletno in bogato tradicijo. Mnogi mladi so prav v tej glasbeni šoli spoznavali prve zvoke, prve note in stopali v skrivnosti glasbene umetnosti. Mnogi so postali znani glasbeni ustvarjalci, drugi pedagogi, tretji ljubitelji te umetnosti. Kljub mladosti je Tina že večkrat stala na odru in sama ali v družbi vrstnikov poustvarjala umetnine notnih zapisov. Kljub nežni in krhki postavi zveni violina v njenih rokah odločno, suvereno in njeno podajanje je muzikalno; in muzikalnost je dar."


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.Več v Kultura in izobraževanje