Mednarodna gasilsko reševalna vaja pokazala visoko stopnjo sodelovanja

S skupnimi močmi slovenski in madžarski gasilci izvajajo projekt »Rešujmo skupaj«

Jože Žerdin, petek, 25. april 2014 ob 19:40
Mednarodna gasilsko reševalna vaja

Mednarodna gasilsko reševalna vaja

Mednarodno sodelovanje slovenskih in madžarskih reševalnih enot - gasilcev se izvaja že nekaj časa v okviru projekta »Rešujmo skupaj«. Doslej je bilo opravljenih že nekaj skupnih gasilsko reševalnih vaj. Ena takih večjih z mednarodno udeležbo je bila v petek, 25. aprila, v severni obrtno industrijski coni Murska Sobota, Nemčavci.

V tehnično reševalni vaji so bile vključene enote za reševanje in posredovanje pri cestno prometnih nesrečah, gasilci iz Gasilske zveze Mestne občine Murska Sobota in ekipa za reševanje – gasilci mesta Szombathely na Madžarskem, ki sodelujejo v projektu »Rešujmo skupaj«, ekipa nujne medicinske pomoči Murska Sobota in Prometna policija Murska Sobota.

Predpostavka mednarodno reševalne vaje je bila, da je na cesti prišlo do prometne nesreče v križišču SOIC. Po prvih podatkih naj bi bili udeleženi dve osebni vozili, v katerih sta bili ukleščeni dve osebi. Bil je potreben takojšnji tehnični poseg gasilsko reševalnih enot, ki so zadolžene za reševanje ob prometnih nesrečah. Na kraj prometne nesreče so prišli gasilci – reševalci, ki so se takoj lotili reševanja ponesrečencev in jim nudili prvo medicinsko pomoč in jih z reševalnim vozilom odpeljali na zdravljenje v murskosoboško bolnišnico. Ker je bila nesreča večja s telesnimi poškodbami in bi tehnično reševanje zaradi zahtevnosti trajalo predolgo, se je vodja intervencije odločil in na pomoč poleg domačih gasilcev še poklical gasilce iz Szombathely.

Zaradi iztekanja tekočin, goriva in olja iz razbitin osebnih vozil je obstajala velika nevarnost za nastanek požara, zato so odklopili akumulatorja in na pomoč poklicali PGD Rakičan, ki so se takoj lotili požarnega varovanja in preprečevanja odtekanja tekočin v meteorne jaške na cestišču. Delo gasilcev - tehnično reševalcev, ki so bili na kraju nesreče, je potekalo vse po medsebojnem pogovoru, ki so predpisani za tehnično reševanje.

Ob koncu mednarodne tehnično reševalne vaje se je opravila analiza, ki je pokazala visoko stopnjo pripravljenosti in izurjenosti gasilcev iz Gasilske zveze Mestne občine Murska Sobota in gasilcev iz Szombatgelyja in drugih, ki so prišli pomagat na kraj nesreče. Reševalce so pohvalili predsednik GZ Murska Sobota Štefan Barbarič, poveljnik GZ Muska Sobota Franc Olaj, častni predsednik Gasilske zveze Slovenije Ernest Eöry in podpredsednik Gasilske zveze Slovenije Milan Antolin.

Omenjena vaja je bila en del mednarodnega programa čezmejnega projekta Rešujmo skupaj, pri čemer sta nosilca projekta Mestna občina Murska Sobota, Potapljaško društvo Murska Sobota, Gasilska zveza Murska Sobota in na Madžarski strani Gasilska zveza mesta Szombately. Med večjim projektom je tudi nakup gasilske hidravlične avto lestve z dolžino 42 metrov, kajti lestev bodo uporabljali gasilci iz GZ Murska Sobota, ko se bodo lotili reševanja iz višin. Gre za velik finančni zalogaj. Tako je mednarodna vaja »Rešujmo skupaj« uspela, vsa poškodovana vozila pa so v najkrajšem času odstranili iz ceste in očistili cesto.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje