Prvomajske budnice Radgončanov

Kar devetkrat zaigral Pihalni orkester Gornja Radgona

Filip Matko, četrtek, 1. maj 2014 ob 12:38
Prvomajska budnica pred DOSOR-jem

Prvomajska budnica pred DOSOR-jem

Na praznični dan, 1. maja, so članice in člani Kulturnega društva Pihalni orkester Gornja Radgona bili glasbeno aktivni pravzaprav ves dopoldan. Opravili so kar devet nastopov s tako imenovanimi »prvomajskimi budnicami«.

Kar na petih različnih lokacijah so budnice odigrali v Gornji Radgoni, nato pred Domom starejših občanov Gornja Radgona in Črešnjevcih, dva nastopa pa opravili v Radencih: pred hotelom Radin ter ob 10. uri pred DOSOR-jem, Domom starejših občanov Radenci, kjer so bili po nastopu postreženi s pasuljem (vojaškim fižolom) in klobaso ter pijačo.

Po besedah predsednika društva, Andreja Šubašiča, so se v orkestru po letu dni, kar je on predsednik, »okrepili« s štirimi novimi mladimi glasbeniki. Trenutno jih v njihovem orkestru igra 33. Njihov glavni mentor in dirigent je Rudi Vulc.

Je pa ob vpisu v register društev leta 1998 Kulturno društvo Pihalni orkester Gornja Radgona (vpis je opravil takratni predsednik Franjo Hojs) štelo 40 članic in članov. A prvič se pihalno godbo omeni v Gornji Radgoni daljnega leta 1911, ko je bila Radgona »povzdignjena« v trg, prve fotografije glasbenikov pa hranijo iz leta 1920. Leta 1950 je učitelj na Glasbeni šoli Gornja Radgona Franjo Irgolič ustanovil orkester pod okriljem te šole.

Danes se KD Pihalni orkester Gornja Radgona redno udeležuje revij in tekmovanj pihalnih orkestrov doma in v tujini. Sodeluje na kulturnih prireditvah v domači občini in izven nje. Že od leta 2006 pa intenzivno sodeluje tudi s pihalnim orkestrom sosednje avstrijske Radgone (Bad Radkersburg).


Več v Družabno