Mednarodna Florjanova nedelja na Razkrižju

Gasilci počastili svojega zavetnika

Jože Žerdin, nedelja, 4. maj 2014 ob 19:22
Florjanova nedelja na Razkrižju

Florjanova nedelja na Razkrižju

Ob godu svetega Florjana, ki je zavetnik gasilcev, je gasilsko društvo Razkrižje ob sodelovanju župnije Razkrižje, v nedeljo, 5. maja, pripravilo mednarodno Florjanovo nedeljo na Razkrižju.

Povezovanje gasilcev iz Razkrižja in njene okolice z obmejnimi gasilskimi društvi s sosednjo državo Hrvaško je že več letno utečeno sodelovanje, ki se krepi in goji na vseh področjih sodelovanja, pri požarih ali drugih nesrečah, ko je potrebno priskočiti na pomoč, ne glede, če jih ločuje državna meja.

Gasilci iz Slovenije in Hrvaške so se najprej zbrali pri Florjanovi gasilski sveti maši v župnijski cerkvi na Razkrižju, katero je daroval domači župnik msgr. Franc Režonja, ob somaševanju duhovnika domačina Štefana Vozliča, ki je župnik v Koprivniku v Bohinju. Domači župnik se je gasilcem zahvalil, za humano in prostovoljno delo, ki ga opravljajo in da so ljudem vedno v pomoč, če jih doleti nesreča.

Po sveti maši se je gasilcem in vsem domačinom občine in župnije Razkrižje zahvalil predsednik PGD Razkrižje Izidor Novak, ki je poudaril pristno mednarodno gasilsko sodelovanje. Zgodovina gasilskih Florjanovih nedelj je že dolga, letos je bilo to mednarodno srečanje že 15. po vrsti. Florjanove nedelje in njihovega praznika se je pri sveti maši in pozneje na sproščenem druženju ob zakuski, na župnijskem dvorišču, udeležilo čez 50 gasilcev iz gasilskega društva Razkrižje, prišli pa so gasilci iz gasilskega sektorja iz PGD Podgradje, Pristava, Globoka, Stročja vas in gasilci iz gasilskega društva Štrigova iz sosednje države Hrvaške.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje