Otvoritev in blagoslovitev kulinarične razstave v Bunčanih

Letos je bila tema skutini namazi

Jože Žerdin, torek, 6. maj 2014 ob 09:23
Kulinarična razstava v Bunčanih

Kulinarična razstava v Bunčanih

Ob letošnjem 15. občinskem prazniku občine Veržej je v nedeljo, 4. maja, bilo v Bučnanih zelo veselo, kajti v prostorih Gasilskega doma so odprli in blagoslovili kulinarično razstavo dobrot gospodinj iz Bunčan.

Še preden so se odprla vrata kulinarične razstave je zbranim nekaj besed namenil župan občine Veržej Slavko Petovar, sledil je krajši kulturni program v katerem so mlada dekleta iz Bunčan prikazala utrinek dogajanja pred vaško mlekarno.

V  kulinarično razstavo se je vključila domala cela vas, predvsem žene in dekleta, so imele največjo težo in odgovornost za postavitev in aranžiranje razstave. Doma so iz številnih kulinaričnih receptov spekle in pripravile najrazličnejše prleške kulinarične jedi. Sicer pa imajo v vasi nekatere domačije še živino in krave molznice in prav iz domačega mleka in skute so spekle najrazličnejše pecivo in pogače.

V kulinarično razstavo se je vključilo čez 55 vaščanov Bunčan. Največ zaslug za organizacijo razstave so imele Anica Ostrc, Metka Ivančič, Mojca Stanjko in Mira Vrabl. Poleg skutinih jedi, kot so ajdovi krapci, potice, skutini namazi, so še na ogled postavili pecivo, kmečka tünka, domači kruh pečen v krušni peči, sadni kruh, pirin, bosman ali vrtanki in drobno pecivo. Svoj kotiček pa je imelo tudi čebelarstvo Ivančič iz Bunčan, ki je obiskovalcem ponujalo medeno pecivo, med in ostale medene pijače. Za popestritev razstave pa so še na ogled postavili stara kmečka lesena korita, sita in loparje za pripravo kruha in pogač.

Enodnevno kulinarično razstavo si je ogledalo veliko število obiskovalcev, ki so razstavo pohvalili. Ves izkupiček od prostovoljnih prispevkov, pa so gospodinje iz Bunčan letos namenile za nakup novega gasilskega vozila za potrebe gasilskega društva Bunčani. Kulinarično razstavo je blagoslovil župnik župnije Veržej Jože Brečko.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje