Slovesnost ob 15-letnici Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Najvišja priznanja dosegajo tudi na Grajskih ocenjevanjih vin na Ptuju

Branko Košti, nedelja, 18. maj 2014 ob 20:452
15 let Društva vinogradnikov Mala Nedelja

15 let Društva vinogradnikov Mala Nedelja

Danielu Hornu, vinogradniku v Moravcih, se je leta 1998 porodila ideja o ustanovitvi Društva vinogradnikov pri Mali Nedelji. Kot je povedal v svoji obširni predstavitvi delovanja društva v petnajstih letih obstoja, je ideja temeljila na več tehtnih razlogih: "Znanje iz vinogradništva in kletarjenja med vinogradniki tu pri Mali Nedelji je bilo sila skromno in skorajda upravičeno so nas imeli gospoda iz Ljutomera za šmarničarje. Še nekaj razlogov je obstajalo za ustanovitev društva, to je druženje ljudi, obveščanje vinogradnikov, izmenjava izkušenj v vinogradu in v kletarjenju. Poleg teh je obstajalo še kar nekaj ciljev, kot so izobraževanje vinogradnikov in kletarjev, dvig kulture pitja, dvig kvalitete vina, promocija kraja tudi preko naših vin, obuditev vinogradniške dediščine in tradicije (krst mošta, postavitev klopotca itd.) in ostalih lepih običajev, povezanih z vinogradništvom".

Po preverjanju ideje na terenu med vinogradniki in po pozitivnih odzivih okolja, je iniciativni odbor pripravil vse potrebno za sklic ustanovnega občnega zbora, na katerem je bilo 4. 3. 1999 v prostorih Gostilne Slekovec, ustanovljeno Društvo vinogradnikov Mala Nedelja (DVMN).

Za predsednika društva je bil izvoljen Daniel Horn, Ludvik Horvatič je postal podpredsednik, Danijel Žnidarič blagajnik, tajniške posle pa je opravljala Mery Slekovec. Upravni odbor so sestavljali še Jožica Ritonja, Stanko Filipič, Marija Repa, Miroslav Slekovec, Jožica Voršič, Franc Tomanič, Simona Simonič in Marija Zmazek. Ta odbor v skoraj nespremenjeni sestavi vodi društvo še danes, le predsednik Daniel Horn je po trinajstih letih vodenja enega najbolj dejavnih društev v kraju, predsednikovanje predal Antonu Žinku, tajniška dela pa opravlja Breda Žunič.

V petek, 16. maja, so na svečanosti v Kulturnem domu pri Mali Nedelji, zaznamovali 15-letnico delovanja. Vinogradniki in vinogradnice, so skupaj s številnimi gosti, pregledali prehojeno pot in ugotovili, da so ideje in cilji, ki so pripeljali do ustanovitve društva, v veliki meri doseženi, nekateri tudi preseženi. Zavidljive rezultate so dosegli na področju izobraževanja o pridelavi grozdja in kletarjenja, kar je razvidno iz vsakoletnih društvenih ocenjevanj vin, saj so ocene iz leta v leto višje in dosegajo, v nekaterih primerih pa že presegajo povprečne ocene vin na področju Pomurja. Še posebej ponosni so na dosežke vinogradnikov na Grajskem ocenjevanju vinskih vzorcev na Ptuju, kjer so prejeli že osem najvišjih priznanj – amfor, vino Daniela Horna pa je bilo izmed treh najvišje ocenjenih vin izbrano za prvo Knezovo vino.

Tudi na področju promocije vin, kulture pitja in Male Nedelje kot vse pomembnejše turistične destinacije, je dosežen viden napredek. Pomembno nalogo na tem področju so opravile Vinske kraljice Martine. Doslej so jih okronali sedem in vse so svojo častno, vendar tudi težko in odgovorno dolžnost odlično pravile.

Pomembno področje delovanja je bilo vseskozi druženje članov s krajani in prijatelji ter obujanje že nekoliko odmaknjenih šeg in običajev. Vsakoletni pohod od kleti do kleti, postavljanje društvenega klopotca in Martinovanje, zadnja leta tudi na prostem, so prireditve, ki spodbujajo ljudi k druženju in izmenjavi izkušenj, ter promociji vin in kraja.

Jubileji so tudi priložnost za zahvalo in priznanje vsem, ki so s svojim delom, odrekanjem, strokovnim znanjem ali na drug način, prispevali k uspešnemu delu. Tudi na petkovi prireditvi so pisna priznanja prejeli najbolj prizadevni člani in članice, na čelu z idejnim očetom, ustanoviteljem in dolgoletnim predsednikom društva Danielom Hornom. K uspehom društva so s svojim znanjem in izkušnjami, katere so prenašali na vinogradnike, doprinesli specialisti za vinogradništvo in vinarstvo mag. Anton Vodovnik, Tadeja Vodovnik-Plevnik, Simona Hauptman, Roman Štabuc, mag. Miran Beloglavec iz KGZ Maribor, Ernest Novak in Miran Torič iz KGZ Murska Sobota in Andrej Rebernišek iz KGZ Ptuj. Tudi oni in ustanove, iz katerih prihajajo, so iz rok predsednika društva Antona Žinka in Tanje Vrbnjak, Vinske kraljice društva Martine VII, prejeli priznanja, katera sta prejela tudi mag. Slavko Žalar in Cvetka Sakelšek.

Podžupan občine Ljutomer Janez Vencelj, je društvu ob obletnici predal Priznanje Občine Ljutomer, društvo pa je pisne zahvale podelilo občinam Sv. Jurij ob Ščavnici, Križevci in Ljutomer.

Slovesnost vinogradnikov so s kulturnim programom obogatili malonedeljski godbeniki, recitator Ludvik Rudolf, pevke ljudskih pesmi »Soside«, FS Mala Nedelja in učenca OŠ Mala Mala Nedelja, brata Kristjan in Tilen Voršič.

Kot se za vinogradnike in prijatelje vina spodobi, so slovesnost zaključili z veselim druženjem ob vinu in kulinaričnih dobrotah.



Več v Kultura in izobraževanje