Romarski shod v Veržeju

Kip Marije Pomočnice je romal po vasi Veržej

Jože Žerdin, ponedeljek, 19. maj 2014 ob 08:55
Romarski shod v Veržeju

Romarski shod v Veržeju

Mesec maj je Marijin mesec. Ta mesec se verniki množično zbirajo ob podobah Marije Pomočnice, na šmarnicah, posebno pa še praznujejo tam, kjer so cerkve ali kapele posvečene Mariji Pomočnici. Tako je Salezijanski zavod Marianum Veržej, skupaj z župnijo Veržej v nedeljo, 18. maja, pripravil veliki romarski shod s procesijo s kipom Marije Pomočnice.

Že takrat, ko so pred 100 leti prišli v Veržej salezijanci so se začeli zbirati na Marijin praznik. Ko pa se je v Marijanišču uredila kapela, od takrat je Marijin kip Marije Pomočnice v Marijanišču, ki ga vsako leto na ta praznik nosijo po vasi Veržej. Tako že 50 let v Veržeju pripravljajo salezijanci romarski shod v čast Mariji Pomočnici kristjanov. Rdeča nit tega verskega praznovanja je, da se v Veržeju zberejo Marijini častilci ob Marijinem kipu in molijo. Tako je ta shod v Veržej privabil veliko vernikov murskosoboške škofije.

Romarski shod se je začel v popoldanskih urah z molitveno uro in z pritrkovanjem v zvoniku veržejske cerkve. Po molitveni uri so se vsi verniki odpravili v procesijo s kipom Marije Pomočnice, ki so ga po veržejskih ulicah nosili gasilci iz PGD Veržej, PGD Bunčani in PGD Banovci. V procesiji, ki se je ob lepem vremenu vila po veržejskih ulicah na dvorišče Marijanišča, so bili najprej ministranti s križem, nato gasilci z Marijinim kipom, potem dušni pastirji, sestre Marije Pomočnice iz Murske Sobote ter ostali verniki in romarji, kateri so priromali v Veržej.

Na dvorišču Marijanišča se je začel osrednji romarski shod s sveto mašo, katero je daroval župnik župnije Odranci, ki je tudi dekan dekanije Lendava Lojze Kozar ml., somaševali pa so še domači župnik Jože Brečko, duhovni pomočnik v župniji Veržej Mirko Rakovnik in župnik župnije Križevci pri Ljutomeru Štefan Vinkovič. Pridigar Lojze Kozar je orisal pomen Marjinega praznika za slovenski narod, kajti Marijin praznik je najbolj priljubljen med slovenskimi kristjani. Dotaknil se je tudi življenja in trpljenja božjega služabnika Daniela Halasa, ki je bil nekdanji velikopolanski župnik in je bil velik Marijin častilec. Med drugim je tudi omenil, da je sedaj končan sklep za beatifikacijo za blaženega.

Med mašo je pel združeni otroški pevski zbor iz nekaterih župnij murskosoboške škofije, ki ga je vodila Bojana Ivančič. Po maši so gasilci skupaj z duhovniki in ministranti odnesli Marijin kip nazaj v kapelo Marijanišča. Marijin romarski shod so zaključili na dvorišču Marijanišča ob prigrizku s prleškimi dobrotami in prleško vinsko kapljico.


Več v Kultura in izobraževanje