Člani društva Bilečanci Slovenija so se družili v Ribnem pri Bledu

Društvo združuje Slovence, ki so v letih 1956 do 1991 služili vojaški rok v Bileći

Branko Košti, torek, 3. junij 2014 ob 20:04
Srečanje Bilečancev Slovenija

Srečanje Bilečancev Slovenija

Spomini in tesne medčloveške vezi, stkane na kamnitem in vročem hercegovskem krasu, povezujejo ljudi, ki so pred mnogimi leti služili vojaški rok v Bileći, v takratni šoli za rezervne častnike pehote.

Čez petdeset tisoč »pitomcev« iz vse nekdanje Jugoslavije, med njimi okoli 5000 Slovencev, je končalo šolanje na tej zloglasni šoli, ki so ji gojenci, pa tudi tisti, ki so jo poznali le iz pripovedi, ali o njej brali, nadeli številna imena, med drugimi tudi evropski West Point. Vsekakor je bila šola po ocenah vojaških poznavalcev iz vsega sveta, ena najbolj kvalitetnih vojaških šol na svetu v tistem času. In taka, zelo zahtevna in naporna za vse, ki so pridobivali vojaško strokovna znanja in z litri in litri znoja napajali hercegovsko kamenje, je zbližala ljudi. Fizične in psihične napore so lahko premagovali le skupaj, z medsebojno pomočjo. Sklenila so se trdna prijateljstva, tovarištva, ki so ostala v spominih in v srcih.

Tragični dogodki na območju nekdanje države, so za dolga leta prekinili stike, mnogi, nekoč prijatelji in »soborci« v Bileći, so se borili na nasprotnih straneh, marsikdo je v nesmiselnih vojnah izgubil tudi življenje. Želja po ponovnih srečanjih in druženjih pa je tlela in vzplamenela pred dvema letoma. Na pobudo upokojenega častnika SV Zlatka Fileja, ki je vojaško kariero pričel kot »pitomac« v Bileći in jo v Bileći kot častnik za zvezo v enoti Euforja tudi končal, je pred dvema letoma odpotovalo 75 gojencev v Bilećo na obisk  v vojašnico in se srečalo z gojenci iz nekdanjih jugoslovanskih republik. Na tem izletu je bilo dogovorjeno, da se enkrat letno srečujemo »bilećanci« iz Slovenije. Prvo srečanje je bilo lani v Biotermah pri Mali Nedelji, na njem smo se dogovorili o ustanovitvi Društva Bilečanci Slovenija. Pobuda je bila uresničena marca letos, ko je bilo društvo uradno registrirano.

Drugo »Srečanje Bilečancev Slovenija«, je bilo v soboto, 31. maja, v Ribnem pri Bledu. Udeležilo se ga je okrog 160 slovenskih gojencev, prišli pa so tudi gostje iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Srbije, med njimi predsednik SO Bileća Jovo Papić, načelnik UE Bileća Miljan Aleksić in poslanec skupščine Republike Srpske Radovan Vukovič. Zbrane pa je nagovoril tudi župan Občine Bled Janez Fajfar.

V galeriji si lahko ogledate fotografije sobotnega srečanja v Ribnem in ustanovnega občnega zbora marca letos v Kranju.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno