Varna vožnja za starejše udeležence v prometu

V centru Španik v Murski Soboti so se upokojenci učili varne vožnje

Jože Žerdin, petek, 6. junij 2014 ob 22:20
Varna vožnja za upokojence

Varna vožnja za upokojence

Policijska uprava Murska Sobota, Zavarovalnica Maribor in Center varne vožnje Španik Murska Sobota, so z roko v roki skupaj z inštruktorji varne vožnje v Centru varne vožnje Španik v Noršinski cesti v Murski Soboti konec maja, pripravili učenje in izobraževanje za starejše udeležence v prometu, in sicer za seniorje, za upokojence iz pomurskih društev upokojencev.

Organizacijski del varne vožnje je izpeljala »Oranžna nit« iz Murske sobote, ki skrbi za izobraževanje in varno vožnjo za udeležence v prometu, z namenom, da se vozniki vozil v tretjem življenjskem obdobju ob takih izobraževanjih naučijo spretnosti varne vožnje na cestah. Ugotavlja se namreč, da na slovenskih cestah vozi jeklene konjičke od 16 do 20 odstotkov voznikov starih nad 65 let, ki pa so velikokrat ogroženi v prometu.

Za udeležence varne vožnje je bilo najprej organizirano v predavalnici centra Španik dveurno predavanje varne vožnje na cesti, s poudarkom zbranosti, koncentracije, težave reakcijskega spomina med vožnjo, težave, ko udeleženci vozijo vozilo in uživajo določena zdravila in siceršnje voznikove sposobnosti v prometu na cesti, so tako v veliki meri zmanjšane ali nevarna za druge udeležence v prometu. V praktičnem učenju so se udeleženci varne vožnje na poligonu centra Španik z vozili učili zaviranja vozila, oziroma zaustavitev vozila na čim krajši razdalji, s pravilno namestitvijo sedeža v vozilu, drža volana, ... Seznanili so se tudi kakšno je zaviranje vozila in to v praksi tudi preizkusili na suhem in spolzkem cestišču.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje