Prleki so potrdili, da so res veseli ljudje

Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v Križevcih

Branko Košti, nedelja, 15. junij 2014 ob 21:09
Prleki smo veseli ljudje

Prleki smo veseli ljudje

Območna izpostava Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti Ljutomer, je ob pomoči KD Kajer Bučečovci, pripravila Območno srečanje pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž.

Pevce in godce ljudskih viž iz občin Ljutomer, Veržej in Križevci, je v petek, 13. junija zvečer, gostila dvorana kulturnega doma v Križevcih, zato je nastopajoče in maloštevilne poslušalce, uvodoma pozdravil župan Občine Križevci mag. Branko Belec. Izrazil je zadovoljstvo, da OI JS Ljutomer organizira prireditve v krajih na območju vseh štirih občin, poustvarjalcem ljudskega glasbenega izročila pa se je zahvalil za njihov trud ter jih pozval, da to narodno bogastvo prenašajo na mlajše rodove. Opazil je tudi, da so med nastopajočimi mladi pevci, kar ga še posebej veseli.

Prireditev je upravičeno nosila naziv "Prleki smo veseli ljudje", saj so pevci in godci vseh generacij, od najstarejših iz Bučečovec, ki pojejo že skoraj štirideset let, do, po stažu najmlajše skupine "Soside" od Male Nedelje", katere niso upihnile niti še dveh svečk, res zapeli in zigrali veselo in zanosno.

Strokovna spremljevalka, diplomirana anglistka in muzikologinja Jasna Vidakovič, je skupine, ki se bodo uvrstile v višji rang tekmovanja, izbirala med ljudskimi pevci iz Bučečovec, ljudskimi pevci Društva upokojencev Ljutomer, pevkami ljudskih pesmi iz Vučje vasi, pevci ljudkih pesmi "Slavček" KD Manko Golar Ljutomer, pevkami ljudskih pesmi "Soside" KD Mala Nedelja, vokalno skupino "Leščeček" KD Slavko Osterc Veržej in pevci ljudskih pesmi pri FS "Kajer" Bučečovci. Ljudske viže so zagodli še godci ljudskih viž "Zvonček" KD Manko Golar in ljudski godec Tadej Murkovič.


Več v Kultura in izobraževanje