Slavnostni prevzem nove prenosne motorne brizgalne na Razkrižju

Po 40. letih gasilci iz Razkrižja bogatejši za novo prenosno motorno brizgalno

Jože Žerdin, torek, 17. junij 2014 ob 08:27
Prevzem prenosne motorne brizgalne na Razkrižju

Prevzem prenosne motorne brizgalne na Razkrižju

Prostovoljno gasilsko društvo Razkrižje je v Kulturno - športnem centru Zavirje pri Ivanovem izviru na Razkrižju v nedeljo, 15. junija, pripravilo gasilsko slovesnost ob prevzemu in blagoslovu nove prenosne motorne brizgalne.

Za gasilce in občino Razkrižje je bil dogodek pomemben, kajti gasilci so novo prenosno motorno brizgalno dobili po 40. letih, kar je za obmejno občino velikega pomena. Tako bodo z novo pridobitvijo lažje in hitreje posedovali ob intervencijah, pri črpanju vode, brizgalno pa bodo gasilci uporabljali tudi za vaje in tekmovanja.

Gasilskega dogodka ob prevzemu brizgalne so se poleg gasilcev iz gasilskega sektorja Stročja vas, iz Gasilske zveze Ljutomer, še udeležili gasilci iz Gasilske zveze Križevci pri Ljutomeru, iz gasilskih zvez iz Prekmurja in sosednje Hrvaške iz Štrigove ter gostje iz Mislinje in Ljubljane – Brdo. Po svečanem mimohodu do prireditvenega prostora in predaji gasilskega raporta je sledil gasilsko - kulturni program, v katerem so zaplesali nekaj razkriških plesov člani folklorne skupine KUD Razkrižje, zaigrala pa je tamburaška skupina Tamburice od Murice. Med gosti so se prireditve udeležili predsednik Gasilske zveze Ljutomer Andrej Rus, poveljnik Gasilske zveze Ljutomer in namestnik poveljnika Pomurske regije Andrej Trstenjak in častni poveljnik Gasilske zveze Ljutomer Stanko Hunjadi.

V začetku prireditve je o novi pridobitvi in poteku nabave nove motorne brizgalne nekaj besed spregovoril predsednik PGD Razkrižje Izidor Novak. Želja po novi motorni brizgalni je v društvu tlela že nekaj let. Gasilci iz Razkrižja so se zavedali, da s staro motorno brizgalno niso več kos vse večjim gasilskim intervencijam, zato so se odločili, da bodo kupili novo motorno brizgalno. Tako je nova brizgalna zamenjala staro in gasilci so brizgalno dobili po dolgih 40. letih, kar je velika pridobitev za obmejne gasilce. Gasilci iz Razkrižja so na novo pridobitev še kako ponosni, pri čemer bodo poslej posvečali samo požarno varnost v celotni obmejni občini in širše.

Že njihovi predniki in ustanovitelji društva pred 86. leti, so imeli željo in potrebo po organiziranem gašenju požarov v tistih težkih časih, zato so ustanovili društvo in sprejeli načrte za razvoj društva v naprej. Z leti so nabavljali motorne brizgalne in ostalo gasilsko opremo. Društvo je ponosno na staro motorno brizgalno iz leta 1929, ki je gasilcem služila do nabave druge prepotrebne gasilne brizgalne za gašenje, za usposabljanje aktivnih in operativnih članov domačega društva, ki je gasilcem služila dolgih 40 let. Slednja še sicer služi svojemu namenu, kajti gasilci so jo lepo vzdrževali in uporabljali. Menjala je mnogo gasilskih generacij in služila svojemu namenu, kar še sicer služi sedaj. Ker pa se je v zadnjih letih opremljanje in nabave gasilske opreme nadaljevala, saj so nabavili še dve vozili, so si zastavili cilj po novi motorni brizgalni, kar jim je tudi uspelo.

Tako so kupili novejšo sodobnejšo prenosno motorno brizgalno. Gre za brizgalno Ziegler Ultra Power, nemške izdelave, za kar so odšteli 13 tisoč 500 evrov. Pri nakupu so jim na pomoč priskočili donatorji, občina Razkrižje iz sredstev za požarno varnost, svoj prispevek pa so še primaknili iz društvene blagajne. Pri nabavi brizgalne sta najbolj zaslužna tajnik društva Franc Žižek in poveljnik društva Janko Sever. Želja gasilcev iz Razkrižja je, da bi jim nova pridobitev v prihodnje še dolgo in uspešno služila, predvsem za potrebe gasilskih vaj in za usposabljanje ter manj za intervencije. Če pa slučajno pride do požara, pa naj bi dolgo in dobro služila pri reševanju in imetju ljudi.

Na slavnostnem prevzemu je razkriški župan Stanko Ivanušič gasilcem čestital k novi pridobitvi in na svečan način izročil ključ brizgalne. Predaje in prevzema orodja sta se udeležila in prevzem opravila poveljnik društva Janko Sever in strojnik domačega društva Stanko Habjanič. Ob tej priložnosti je domači župnik msgr. Franc Režonja opravil blagoslov nove prenosne motorne brizgalne. Razkriškim gasilcem se je za to novo pridobitev s priznanjem zahvalila Gasilska zveza Ljutomer, društvo pa se je z zahvalami oddolžilo najzaslužnejšim, ki so dali svoj največji prispevek, čas in trud pri nabavi nove motorne brizgalne. Po uradnem prevzemu in blagoslovitvi brizgalne so se gasilci, domačini in ostali udeleženci zbrali pod šotorom na gasilski veselici, kjer je za dobro voljo poskrbel ansambel Topliška pomlad.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje