Vasovanje na vasi, kot je bilo nekoč

Pevci Moške vokalne skupine KD Slavko Osterc Veržej so se odločili, da bodo spet obudili stari običaj, ko so še fantje hodili pet dekletom podoknice

Jože Žerdin, sreda, 18. junij 2014 ob 12:05
Vasovanje v Veržeju

Vasovanje v Veržeju

V občini Veržej so po mnogih letih obudili stari običaj na vasi, ko so še fantje hodili pet dekletom podoknice. Sedaj po nekaj letih so se pevci Moške vokalne skupine KD Slavko Osterc Veržej odločili, da bodo spet obudili stari običaj, ko so še fantje hodili pet dekletom podoknice.

Nekoč so se zbirali in peli tudi po vaških tratah. Tako so se zbrali v ponedeljek zvečer 16. junija, v poznih večernih urah v vasi Banovci pri pevcu Dušanu Skuhali, kjer so se najprej okrepčali in zapeli nekaj podoknic, nato so se odpravili najprej v apartmajsko naselje Term Banovci, kjer so prav tako peli gostom podoknice, kateri so na oddihu v tem zdravilišču. Nato so pot nadaljevali pod okna domačinov, nazadnje so se še ustavili na Grlavi pri družini Alojza in Marte Novak.

Na podoknicah so peli ljudske pesmi, večinoma v prleškem narečju. Ljudje so jih z veseljem poslušali in sprejeli z odprtimi rokami in bili navdušeni, kajti to petje se danes na vasi malokdaj sliši. Tako pevci te Moške vokalne skupine negujejo ljudsko glasbo, da ne bi šla v pozabo in medse vabijo mlade pevce, da bi se tako ohranila ljudska pesem na vasi.


Več v Kultura in izobraževanje