Vrtec v naravi v Gresovščaku - nova priložnost za učenje v domačem okolju

Prav poseben vrtec v naravi v domačem okolju, ki daje vsem novo priložnost za učenje in spoznavanje naravnega okolja

Vzgojiteljici Anja Balažic in Karmen Kosi, četrtek, 19. junij 2014 ob 11:26
Vrtec v naravi

Vrtec v naravi

Ravnateljica vrtca Ljutomer, Marija Pušenjak, je v sodelovanju vzgojnega tima vrtca Ljutomer, letošnje leto organizirala prav poseben vrtec v naravi v domačem okolju, ki daje vsem novo priložnost za učenje in spoznavanje naravnega okolja. Zakaj bi se odpravljali v širno Slovenijo, ko pa imamo v domači Prlekiji toliko zanimivosti, naravnih znamenitosti in lepot, ki jih naši otroci še morda niso spoznali. Zato se je prva skupina otrok vzgojiteljic Anje Balažic in Karmen Kosi iz vrtca Ljutomer, v ponedeljek, 9. junija 2014, odpravila na dvodnevni vrtec v naravi v Gresovščak.

Že prvi dan so se z avtobusom odpravili na Jeruzalem. Ustavili so se na krasni razgledni točki, ki jim je nudila pogled na pokrajino, polno vijugastih terasastih vinogradov. Spoznavali so zgodovino kraja, v povezavi s tamkajšnjo romarsko cerkvico. Zanimanje jim je vzbudil zvonec, s katerim so pozvonili v upanju, da se jim bodo izpolnile želje. Nato so se podali do vrtca Gresovščak. Okrepčali so se z okusnim kosilom ter se odpravili v bližnji gozd, ki so ga v teh dveh dneh dodobra raziskali. Nastavljali so pasti za žuželke, opazovali rastline, odkrivali najmanjše podrobnosti s pomočjo lup in delali bivališča za gozdne palčke.

Podali so se tudi do bližnjih ribnikov na Podgradju. Opazovali so ribe in labode. Srečali so se z ribičem, ki jim je pokazal velikega krapa. Otroci so bili navdušeni, ko je zamahnil s svojo repno plavutjo in jih poškropil. Obiskala sta jih tabornika, ki sta jim pokazala, kako postaviti šotor in zakuriti taborni ogenj. Otroke sta osvojila s sproščenostjo in igrivostjo. Ko se je začelo temniti, so se otroci v spremstvu vzgojiteljic, s svetilkami odpravili na lov za nagajivimi gozdnimi škrati. Prvi dan so zaključili z zabavo v pižamah in tako porabili vso energijo, ki so jo še imeli. Zaspali so v trenutku.

Zjutraj jih je prebudilo sonce ter petje ptičkov in kikirikanje petelinov. Kuharica Milica jim je pripravila okusen zajtrk. Obiskal jih je lovec in jim povedal marsikaj o svojem delu. Skupaj z njegovim lovskim kužkom, so si ogledali bližnji gozd. V vrtcu so uživali na igrišču, se igrali v peskovniku in igri na igralih. Ob igranju različnih gibalnih in socialnih iger, so se zabavali in okrepili svoje prijateljske vezi. S svojimi zgodbami je prva skupina otrok iz vrtca Ljutomer, že navdušila prijatelje iz skupine Delfini in Pikapolonice, ki so se tja odpravili ta teden. Verjamemo, da se bodo tudi oni, vrnili polni izkušenj in dobre volje.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Najmlajši