Razstava rokodelskih mojstrovin misijonskih dežel v Veržeju

Misijonarji so dali na ogled predmete iz skoraj iz vseh kontinentov sveta

Jože Žerdin, nedelja, 22. junij 2014 ob 10:09
Razstava Tuj izraz, domač odraz

Razstava Tuj izraz, domač odraz

Salezijansko družbo je ustanovil Janez Bosko, ki je bil zelo priljubljen med mladimi. Močno si je prizadeval za misijonsko naravnan red v Cerkvi. Tako so se pred mnogimi leti slovenski misijonarji odpravili po svetu pomagat ljudem in širit krčansko vero.

Salezijanski inšpektorat v Ljubljani, kjer je sedež slovenskih salezijancev ima bogato zbirko najrazličnejših spominkov, predmetov, oblek, darov itd., ki so jih v središče prinesli v 80. letih prejšnjega stoletja slovenski misijonarji. Salezijanci namreč hranijo bogato kulturno in drugo dediščino iz domala celega sveta, kjer so delovali slovenski misijonarji, saj gre za neprecenljivo vrednost teh predmetov. Največjo skrb za ohranitev je naredil salezijanec Tone Ciglar, ki je dolgoletni delegat za misijonsko animacijo v slovenski salezijanski provinci, ki je te predmete zbiral in urejal z bogato zbirko. Salezijanci iz Zavoda Marianum iz Veržeja so se odločili in s pomočjo Salezijanskega inšpektorata iz Ljubljane, da delček tega zbranega gradiva slovenskih misijonarjev, pokažejo širši javnosti v murskosoboški škofiji.

Na razstavi, ki je na ogled v Puščenjakovi dvorani Centra domače in umetnostne obrti v Veržeju so na ogled postavljeni predmeti, katere so izbirali in dobili v dar, ko so delovali, kot misijonarji po različnih državah sveta.  Veliko teh predmetov je zbranih po rokodelskem ključu. Vsi razstavljeni predmeti v Veržeju so pristni, so delo človeških rok in sicer od najosnovnejše obdelave do obdelave s pomočjo orodja in strojev. Naslov razstave, katero so odprli v četrtek, 19. junija je »Tuj izraz, domač odraz«, ki skuša povzeti vtise ob pogledu na najrazličnejše predmete iz vseh vrst, največ pa je seveda naravnih.

Čeprav so za obiskovalce ti razstavljeni predmeti mogoče nenavadni, morda za nekatere neuporabni, pa so delo človeške ustvarjalnosti in vpliva okolja, od koder prihajajo. Tukaj se prepletajo tkanina, les, glina, trstika, kovina in drugi naravni materiali, ki odražajo čas in pomen ustvarjalca, človeka, ki jih je izdelal. Največ predmetov je iz Afrike, Azije, Indije, Kitajske, Vietnama, Papua Nove Gvineje, ... V Veržeju so predmeti, ki so jih slovenski misijonarji prinesli iz misijonov. To so bili misijonarji Pavel Bernik, Ivan Kešpret, Jožko Kramar, Andrej Majcen, Jože Mlinarič, Vilko Poljanšek, Alojzij Slavko Snoj, Ludvik Zabret, Franc Zajtl, pa laiški misijonarji in misijonarke, skupine misijonskih prostovoljcev v Angoli, skupni misijonskih prostovoljcev v Mozambiku.

Razstavo je odprl direktor Zavoda Marianum Janez Krnc, navzoč pa je bil tudi domači veržejski župnik Jože Brečko. Vokalna skupina Jua (sonce) iz Središča od Dravi je ob tej priložnosti zapela nekaj pesmi. Misijonsko razstavo je na ogled s postavljenimi izdelki postavil Marko Suhoveršnik iz Salezijanskega zavoda Marianum v Veržeju. Obiskovalci, ki so si otvoritveno razstavo ogledali, jih je razstava popeljala v bogat zaklad tujih držav, kjer so in še vedno delujejo slovenski misijonarji.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje