Romali v Međugorje in spotoma občudovali bisere Republike Bosne in Hercegovine

Med romanjem v Međugorje so med drugim obiskali Banja Luko, Mostar, Jajce, atomsko zaklonišče za maršala Tita, ...

Marjan Slavič, sreda, 25. junij 2014 ob 10:52
Romanje v Međugorje

Romanje v Međugorje

Da ima vsaka pot smisel mora tudi imeti svoj končni cilj. Tega se dobro zavedajo tudi v Turistični agenciji Dejana Dvoršaka iz Lomanoš, ki organizira najrazličnejša potovanja, izlete in verska romanja po Sloveniji in tujini. Eno izmed takšnih potovanj je bilo minuli vikend med 20. in 22. junijem, z namenom da se je obiskalo znamenitosti in lepote republike Bosne in Hercegovine, ter vse do glavnega cilja romarskega mesta Međugorja z namenom da se počasti Marija Kraljica miru.

Letos je tako za Radgonske popotnike bilo organizirano že peto leto zapovrstjo izlet-romanje v Međugorje. Le tega se radi udeležijo, saj prinaša vsako leto spotoma še bogat aranžma, zanimivih ogledov in turističnih destinacij. Tako so med letošnjim tridnevnim »rajžanjem« po republiki Bosni in Hercegovini med drugim dobro spoznali prestolnico Srbske krajine Banja Luko, mesto Jajca v katerem se je rodila leta 1943 bivša Jugoslavija, kraj Jablanico in legendarni porušeni most v reki Neretvi iz druge svetovne vojne, do kraja Konjic blizu planine Zlatar, kjer so med letom 1935 do 1979 zgradili eden najbolj varovanih skrivnosti bivše SFRJ, atomsko zaklonišče za maršala Tita in njegove najožje sodelavce, vrednost le tega je znašala 4,6 milijarde dolarjev, Mostarja z znamenitim 22 metrskim kamnitim mostom, kateri je bil med zadnjo vojno leta 1994 porušen in obnovljen ter je sedaj pod zaščito UNESCO. Ter seveda vse do največjega romarskega središča v tem delu Evrope Međugorja.

Fenomen tega kraja je verskega značaja saj se je štiriindvajsetega junija na praznik sv. Janeza Krstnika leta 1981 v tej mali hercegovski vasici Marija prikazala 6. otrokom, njeno sporočilo je bilo klic k spreobrnjenju in molitvi za mir in spravo. Od takrat dalje romajo k međugorski Mariji ali kraljici miru romarji iz celega sveta. Nazaj gredoč so se spotoma še ustavili v Etno selo, blizu Međugorja ter v Makarski v kraju Vepric, kjer so obiskali Hrvaški Lurd. V votlino, ki je podobna lurški so leta 1908 postavili oltar in kip Lurške Marije.

Takšno potovanje je zagotovo pestro in zanimivo, tako iz turističnega kot verskega vidika. Za vsakogar nekaj, nova spoznanja, novi prijatelji, nova doživetja, duhovna hrana, notranji mir, ljubezen ter zadovoljstvo, ki ga prinašaš iz potovanja, ter ga srčno razdajaš z besedo in spomini med prijatelje, sorodnike in znance.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje