Zaključen 41. Tabor mladih gasilcev

Tabora se je udeležilo 99 mladih gasilk in gasilcev

Branko Košti, Nuša Novak, sobota, 5. julij 2014 ob 12:36
41. Tabor Mladi gasilec

41. Tabor Mladi gasilec

Center za usposabljanje ZA-RE v Bodislavcih pri Mali Nedelji, je od 30. junija do 4. julija, gostil mlade gasilke in gasilce iz PGD z območja GZ Ljutomer na 41. taboru »Mladi gasilec 2014«.

Tabor je prioritetna naloga za delo z mladimi v GZ Ljutomer. Na letošnjem, že enainštiridesetem po vrsti, se je v osnovnih veščinah za uspešno opravljanje nalog zaščite in reševanja, usposabljalo 99 mladih gasilcev in, kar je še posebej razveseljivo, je bilo med njimi kar dve tretjini deklet. Trinajst mentorjev je spremljalo tabornike od zore do mraka in se trudilo, da so se mladi gasilci, kljub redu in disciplini, ki sta potrebna za uspešno delo, počutili prijetno, utrdili gasilska znanja in veščine, katere so pridobili v svojih društvih in se naučili veliko novega.
V taboru so gostili tudi reševalce in policiste, kateri so jim predstavili svoje delo in opremo, ter jim pokazali osnove nudenja prve pomoči ob nesrečah.

Ob vseh aktivnostih je ostalo še dovolj časa za druženje, zabavo, športne aktivnosti in vsakodnevno kopanje v bazenih bližnjih Bioterm. Tudi ustvarjalnosti mladih so pustili prosto pot. Da so zelo ustvarjalni na več področjih, so pokazali na prireditvi ob zaključku tabora. Pesem in ples sta tista, za katere se mladi najbolj navdušujejo in ju tudi dobro obvladajo, kar so na zaključni prireditvi v četrtek, 3. julija zvečer, pokazali množici staršev in gostom.

Ob koncu tabora je mlade gasilce, mentorje in starše, kot predstavnik Občine Ljutomer, pozdravil požupan Janez Vencelj, poveljnjk GZ Ljutomer in namestnik regijskega poveljnika za Pomurje Andrej Trstenjak je, med drugim, poudaril pomen mladega gasilca, saj, kot je povedal "Dober gasilec raste od malih nog, ne postaneš to, ko si star trideset ali štirideset let, takrat je že prepozno. Ta čut gasilstva mora živeti s tabo od malega".

Zaključne prireditve 41. tabora mladih gasilcev GZ Ljutomer, sta se udeležila tudi poslanec DZ in predesdnik Odbora za obrambo DZ Franc Jurša ter častni poveljnik GZ Ljutomer in gost tabora Stanko Hunjadi.

Program tabora:
PRVI DAN – ponedeljek
Prišli so na lepo urejen prostor, kjer jih je čakalo vse potrebno za bivanje. In sledilo je nameščanje po šotorih. Šotori so se polnili. Prvi poln, drugi poln, tretji poln. Našteli so 99 tabornikov in 13 mentorjev. Za večerjo so bile mini pice, po večerji pa sestanek, ko so mladim gasilcem mentorji poskušali dopovedati, kaj se sme in kaj ne. Pri Mali Nedelji je odbila enajsta ura, najprej glasni otroci, nato pa mentorji. Ob polnoči pa se je iz šotorjev slišalo le še smrčanje.

DRUGI DAN – torek
Z glasbo so se jutra v taboru pričela in večeri zaključili. V torek najprej jutranja budnica in sicer pesem »Motori«, ki je vse vrgla iz postelje. Sledilo je umivanje, zajtrk, potem pa sitni mentorji, ki so si izmislili dvakrat dnevno ocenjevanje šotorov. Nato so odšli na bazen, na bazenu malica in pomislite, vsi utrujeni iz bazena pa peš nazaj v tabor. V taboru pa so jih že čakali člani Rdečega križa in Civilna zaščita. Nato kosilo, kopanje in na koncu čudež! Iz bazena nazaj so se popeljali kar z gasilskimi vozili. Po pekočem soncu pa zopet malica, zaslužen počitek, malo športa in ponovno bazen. Zvečer pa žur in disko skoraj do polnoči.

TRETJI DAN – sreda
V sredo je bil scenarij podoben kot v torek, le da je bila na bazenu že prava »gužva«. Prišli so namreč tudi drugi mladi gasilci na enodnevno srečanje Dan mladih gasilcev GZ Ljutomer. Vsi skupaj so se po kopanju odpravili v tabor, kjer so pridne kuharice, pod vodstvom Marjane Kunc, pripravile 200 kosil. Ta dan je gasilce obiskala tudi policija, ki je otrokom pokazala in predstavila nekaj varnostnih ukrepov. Večer je potekal v sklopu risanja, pisanja, petja in plesa. Ponoči pa se je vlilo in deževalo celo noč. Hvalabogu pa so bili vsi na suhem v šotorih.

ČETRTI DAN – četrtek
In tako je bil tukaj že predzadnji dan. Kuharica je ob poldevetih že spraševala mentorje ali se bo ta dan morda zajtrk preskočil, saj so naši gasilci spali tako dolgo, kakor še noben dan. Tega dne jim je bilo tudi vreme izredno naklonjeno, tako da so lahko izkoristili še zadnje trenutke na bazenu v Biotermah. In zvečer seveda zaključna prireditev, za katero so se otroci temeljito in intenzivno pripravljali.

PETI DAN – petek
Ko se je prebudil dan, se je pričelo dolgočasno pospravljanje in odhod domov. Z žalostnimi obrazi in s solzami v očeh, so mladi gasilci zapustili tabor, za katerim v petek popoldan ni bilo več nobenega sledu.


Več v Kultura in izobraževanje