Svečanost ob 70-letnici ustanavljanja odborov OF v Prekmurju in dnevu državnosti

Obudili so spomin prvega odbora OF v Copekovem mlinu

Jože Žerdin, torek, 8. julij 2014 ob 13:14
70-letnica ustanavljanja odborov OF v Prekmurju

70-letnica ustanavljanja odborov OF v Prekmurju

Združenje borcev za vrednote NOB Lendava, Krajevna organizacija zveze borcev Velika Polana in občina Velika Polana so v soboto, 5. julija, pri Copekovem mlinu ob potoku Črnec v Mali Polani pripravili svečano slovesnost na kateri so se spomnili 70-letnice ustanavljanja odborov OF v Prekmurju, hkrati pa so obeležili dan državnosti.

Na prizorišče k Copekovem mlinu so prišli praproščaki s prapori. Med udeleženci te svečanosti so bili predstavniki Združenj za vrednote NOB Ljutomer, Gornja Radgona in Murska Sobota, Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo, slovenski častniki, Policijskega združenja Sever, Društva izgnancev, Društva vojnih invalidov, Društva generala Rudolfa Maistra, veterani, predstavniki KS Senožeti pri Ljubljani, kjer je zadnje dni svojega življenja živel velikopolanski pisatelj Miško Kranjec.

Dogodek prireditve je torej potekal pri Copekovem mlinu, pri pomniku dediščine in stavbne dediščine in pomniku ustanovitve odbora OF na velikopolanskem območju. Dogodek je bil posvečen spominu na čase druge svetovne vojne in obeležitvi dneva državnosti. Vsi, ki so se pred 70. leti sestali v Copekovem mlinu je gnala ideja in svoboda za lepši jutri, za sebe in narod, ki je bil okupiran s strani fašizma in nacizma. Na kraju pri Copekovem mlinu, je bil 26. decembra leta 1944, že v avgustu istega leta ustanovljen odbor OF za velikopolansko območje, so se na tej svečanosti spomnili in počastili spomin na te in druge, ki so v letih osvobodilne vojne padli, kot talci, taboriščniki, na vse, ki so se borili ali trpeli od okupatorjevem nasilju.

70 let je obdobje, v katerem so po zakonih narave odšli vsi, ali skoraj vsi udeleženci takratnih dogajanj. Ob Copekovem mlinu so se zbrali vsi, ki cenijo njihov boj in žrtvovanje, ter cenijo vrednote za katere so se borili. Leta 1944 je prišlo v Evropi do velikih sprememb in tudi v Prekmurju. Jeseni leta 1944 je bilo ocenjeno, da bo Prekmurje prvo osvobojeno ozemlje. Začelo se je ustanavljanje odborov OF v Murski Soboti, Nedelici, Dolnji Bistrici in v Copekovem mlinu v Mali Polani.

Zbrane borce in borke in druge udeležence na 70-obletnici sta pozdravila župan občine Velika Polana Damijan Jaklin in predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Lendava Jože Vidic. Med gosti je bil podpredsednik Vlade in minister za kmetijstvo Dejan Židan. V kulturnem programu so nastopile učenke mladinskega pevskega zbora Osnovne šoke Miško Kranjec Velika Polana, ki so zapele nekaj partizanskih pesmi: Šivala je deklica zvezdo, Na oknu glej obrazek bled in pevski zbor Društva upokojencev Velika Polana. Slavnostni govornik ob svečanem dogodku pri Copekovem mlinu je bil Ladislav Lipič, general in predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je spregovoril o zgodovini dogajanja pred 70. leti v pokrajini ob Muri in ob državnem prazniku, ki je poudaril, da je slovesnost pri Copekovem mlinu namenjena spominu na čas pred 70. leti, ustanavljanju odborov OF v Prekmurju. V svojem govoru se je tudi dotaknil pomembnih mejnikov, ko je 25. junija leta 1991, bila razglašena suverena Slovenija in čemur je sledila vojna za samostojno Slovenijo.

Slovesnost pri Copekovem mlinu je bilo pomembno dejanje, ki potrjuje, da so k nastanku samostojne in suverene Slovenije pripomogli rodovi Slovencev in Slovenk, v različnih zgodovinskih obdobjih. Ob tej priložnosti so mladim podelili priznanja in nagrade, o natečaju o poznavanju zgodovine NOB, narodnih herojev in spominskih obeležij NOB, ki je potekal na osnovnih šolah. Po kulturnem programu je sledilo druženje v senci največjega nasada črne jelše v Evropi.


Več v Kultura in izobraževanje