S Puchom po Prlekiji

Odprli turistično tematsko pot do zasebnih zbirk starodobnih avtomobilov

Prlekija-on.net, nedelja, 31. avgust 2014 ob 09:301
S Puchom po Prlekiji

S Puchom po Prlekiji

V soboto, 30. avgusta, so pri prostorih Prleško društvo za ohranjanje tehnične kulture in dediščine »Johann – Janez Puch« (krajše Društvo J. J. Puch) v Ljutomeru pripravili predstavitev zbornika Lotmerški puchovci, brošure S Puchom po Prlekiji in slovesno odprli turistično tematsko pot, ki povezuje 15 večjih zasebnih zbirk starodobnikov s preko 140 eksponati.

Zbornik, brošura in turistična tematska pot so produkti, ki so poleg ureditve Puchovega muzeja v Ljutomeru, nastali v okviru projekta Muzeji premične tehnične dediščine Prlekije, ki ga je prijavilo Društvo J. J. Puch z namenom vključitve tehnične kulture in dediščine v turistično ponudbo območja LAS z vzpostavitvijo mreže muzejev in tematske poti. Celotna vrednost projekta je 27.920,00 evrov, od tega jih je 19.822,00 evrov sofinanciranih iz naslova LEADER, Društvo J. J. Puch pa je zagotovilo 8.098,00 evrov lastnih sredstev.

Pot "S Puchom po Prlekiji" sestavljajo tri krožne poti po območju LAS Prlekija, ki so jih poimenovali »Pot konjskih moči« - območje občin Križevci, Ljutomer, Razkrižje in Veržej, »Slatinska pot« - območje občin Apače, Gornja Radgona, Radenci, Križevci in Sv. Jurij ob Ščavnici ter »Jeruzalemska pot« – območje Ljutomer, Ormož, Središče ob Dravi, Sveti Tomaž. Vse tri poti so povezane s Puchovo domačijo v Juršincih in razglednim stolpom na Gomili, ki je posvečen velikemu izumitelju. Poti vodijo mimo 15 zasebnih zbirk - muzejev starodobnikov s področja Prlekije. Gre za ljubitelje starodobnih vozil, ki so pripravljeni obiskovalcem pokazati svoje zasebne zbirke, nekateri pa bodo obiskovalke in obiskovalce s svojimi starodobniki celo zapeljali po lepi prleški pokrajini.

Zbrana in urejena tehnična dediščina, ki jo je članom društva v več kot 20 letnem delovanju uspelo zbrati, obnoviti in ohraniti, je z ureditvijo muzejske zbirke in s povezovanjem zasebnih zbirk v mrežo muzejev območja LAS, postala bolj dostopna javnosti in zanimiva tudi za obiskovalce od zunaj. Kar je pred otvoritvijo poti še posebej pohvalil predsednik Zveze slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil (Zveza SVS) Janko Uratnik, ki je hkrati povedal, da bo projekt izpostavil kot primer zelo dobre prakse na Generalni skupščini mednarodne organizacije FIVA novembra na Madžarskem, katere naj bi se udeležili predstavniki 46 držav. V brošuro »S Puchom po Prlekiji« je z namenom večje promocije celotne Prlekije vključenih še 21 muzejev in zasebnih zbirk območja ter turistične informacijske točke, na katerih lahko obiskovalci dobijo dodatne informacije o turistični in drugi ponudbi območja LAS Prlekija. "Pogumnim uspe," je še poudaril predsednik Društva J. J. Puch Milan Belec, ki je povedal še, da sta za večjo dostopnost tujejezičnim turistom v pripravi že angleški in nemški prevod brošure.

Otvoritvena vožnja je bila speljana mimo štirih muzejev: začeli so pri Puchovem muzeju v Ljutomeru, se odpeljali v Radence, kjer imata zbirko Albina in Vlado Perkič, nato še do Stare Nove vasi do zbirke Vojmirja in Cilke Zamuda, zaključili pa so jo pri zbirki Franca in Mimice Hriberšek v Presiki. Otvoritvene vožnje so se udeležili tudi ljubitelji starodobnikov s Hrvaške in z Madžarske. Še preden so se odpravili na otvoritveno vožnjo, pa so pri prostorih društva oz. Puchovega muzeja odkrili spominsko ploščo ob 100-letnici smrti Johanna Janeza Pucha.


Več v Kultura in izobraževanje