Pri Sv. Juriju vrhunec prireditev ob 110-letnici rojstva Edvarda Kocbeka

Osrednji dogodek Kocbekovega leta, bo slavnostna akademija, katero so poimenovali Zemlja, po naslovu Kocbekove pesniške zbirke, ki je izšla pred osemdesetimi leti

Branko Košti, ponedeljek, 22. september 2014 ob 09:161
Razstava o življenju in delu Edvarda Kocbeka

Razstava o življenju in delu Edvarda Kocbeka

Pri Sv. Juriju ob Ščavnici se skozi vso leto 2014, ki je bilo s sklepom Občinskega sveta razglašeno za Kocbekovo leto, vrstijo dogodki, s katerimi obeležujejo 110 let rojstva velikega rojaka Edvarda Kocbeka.

Osrednji dogodek Kocbekovega leta, bo slavnostna akademija, katero so poimenovali Zemlja, po naslovu Kocbekove pesniške zbirke, ki je izšla pred osemdesetimi leti. Na akademiji, v soboto, 27. septembra ob 19. uri v KUS, bo sodeloval tudi velik Kocbekov prijatelj in častni občan Občine Sv. Jurij Boris Pahor, še prej pa bo položil šopek pri spomeniku E. Kocbeka v središču kraja in se udeležil predstavitve razstave o življenju in delu tega pomembnega jürjovškega rojaka, katera je v avli KUS na ogled že od petka, 19. septembra. Slavnostni govornik bo predsednik DZ Milan Brglez, kulturni program pa bodo izvedli učenci OŠ Sv. Jurij, mešani pevski zbor in dijaki GFM Ljutomer.

Poleg že omenjene razstave, katero sta iz fonda Univerzitetne knjižnice Maribor, postavila Marinka Černetič in Dejan Kac, so v avli KUS že na ogled tudi likovna dela, nastala na 10. likovni koloniji na gradu Negova. Uradna otvoritev te razstav bo v četrtek, 25. septembra. Dogodek otvoritve so imenovali Večer poezije in vina, saj ga bo domače Dramsko društvo popestrilo s predavanjem o vinu in degustacijo vin.

Nabor prireditev in dogodkov pa s tem še ni končan. Že v soboto, 20. septembra, so pred Klubom Jama odkrili skulpturo, katero je avtor, kipar Robert Jurak, poimenoval Drugačnost bogati, za katero je dobil inspiracijo pri kultni reški skupini Let 3, katere člani so tudi sodelovali na otvoritvi.

Franci Čuš, predsednik Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici, nam je  naštel še nekaj aktivnosti, katere izvajajo v okviru Kocbekovega leta: prevod pesniške zbirke Zemlja v angleščino, prireditev v Varaždinu, kjer je bil Kocbek profesor in nastajanje dokumentarnega filma v domači produkciji o velikih jürjovških rojakih.


Več v Kultura in izobraževanje