Po deževni noči, voda spet zalivala kleti

Ker se še voda po obilnem deževju v preteklem tednu, ni povsem umaknila iz našega območja, je še toliko prej prišlo do ponovnega zalivanja nižje ležečih predelov

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. september 2014 ob 12:521
Voda na območju Cvena

Voda na območju Cvena

Deževje, ki je iz nedelje na ponedeljek znova zajelo naše kraje, je spet povzročilo nekaj nevšečnosti in zalite kleti. Ker se še voda po obilnem deževju v preteklem tednu, ni povsem umaknila iz našega območja, je še toliko prej prišlo do ponovnega zalivanja nižje ležečih predelov.

Uprava RS za zaščito in reševanje tako poroča o zalitih kleteh na Moti, v Radoslavcih in Bolehnečicih ter na širšem območju Prekmurja.

Ob 21.54 je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše v naselju Mota v občini Ljutomer. Gasilci PGD Mota so izčrpali okoli 10 kubičnih metrov vode.

Ob 22.08 je meteorna voda zalila kletne in garažne prostore stanovanjske hiše v Bolehnečicih v občini Sveti Jurij ob Ščavnici. Gasilci PGD Bolehnečici so iz kletnih prostorov stanovanjske hiše izčrpali okrog 20 kubičnih metrov vode ter s protipoplavnimi vrečami zajezili dotok meteorne vode.

Ob 23.48 je meteorna voda zalila dva objekta v naselju Radoslavci v občini Ljutomer. Posredovali so gasilci PGD Radoslavci ter iz objektov izčrpali okrog 50 kubičnih metrov vode.

Mura se ponekod preliva čez nasipe
Vse na enem mestu: Poplave 2014

Občina Ljutomer na obisk povabila predstavnika Vlade RS
V preteklih dneh so gasilci opravili več kot 4.000 ur intervencij, v 22 krajih širom ljutomerske občine (Babinci, Branoslavci, Cezanjevci, Cven, Desnjak, Gresovščak, Grlava, Zgornje Krapje, Spodnje Krapje, Krištanci, Šalinci, Ljutomer, Mekotnjak, Stara Cesta, Mala Nedelja, Mota, Noršinci, Podgradje, Pristava, Radomerje, Radoslavci, Stročja vas).

Poleg prečrpavanja vode iz stanovanjskih, poslovnih in industrijskih prostorov je bilo potrebno vzpostaviti še začasne jezove in izvajati druge protipoplavne ukrepe. Iz tega razloga se je občina Ljutomer obrnila tudi na Vlado RS, ki so jo seznanili s svojo aktualno stisko ter da jih opozorijo, da so razlogi za nastale grozote mnogo starejšega izvora od nedavnega deževja.

Kot so iz občine zapisali v pismu javnosti, je "v velikem deležu sedanje stanje posledica dolgoročnega izmikanja reševanja problematike s strani pristojnih naslovov na ravni države, konkretno pristojnih ministrstev in inšpektoratov.

Na nevarnosti poplav in plazov opozarjamo že vrsto let. Na najhujši primer, ki nas je doletel, se opozarja že od leta 2005, ko so se začeli nedopustni posegi v prostor, ki jih država ni preprečila.

Letos smo zgolj prejeli izstavljeni račun za zadnjih nekaj let neodgovornega širokoustenja vodilnih politikov o tem, kako bodo uredili minimalne pogoje za varnost pred nevarnimi silami.

Priložnost za rešitev problema je bila več kot na dlani, saj se je v bližini gradila avtocesta, tako da je zemlje za ureditev nasipov bilo dovolj.

Tudi predlogov s strani lokalne skupnosti je bilo dovolj. Med njimi je tudi ta iz oktobra leta 2013, v katerem, glede na izkušnje v zvezi s poplavami oz. sušami na območju Občine Ljutomer, predlagamo celostni pristop k ureditvi gospodarjenja z vodami:
  • Izgraditi bi bilo potrebno izsuševalno namakalni sistem, ki bi v času poplav odvajal poplavno vodo, v času suše pa vodo dovajal v širše področje občine.
  • Urediti lastništvo zemljišč znotraj suhega zadrževalnika v Bolehnečicih (sedaj je privatno).
  • Izgraditi visokovodne nasipe na Muri od Veržeja do Razkrižja.
  • Izgraditi nasipe na Ščavnici – območje Pristave.
  • Izgraditi odvodnjavanje z območja Krapje, Mote, Cvena, Babincev, Pristave.
  • Izgraditi ustrezne propuste in mostove znotraj poplavnih nasipov.
  • Izgradnja mostov čez Ščavnico, Globetko, Kostanjevico na območju mesta Ljutomer in na ostalih vodotokih, kjer je to potrebno.
  • Čiščenje in ureditev potokov prispevnega območja Ščavnice in Mure.
  • Čiščenje in ureditev Muric in mrtvic.
Ocenjena vrednost potrebnih del je 20 milijonov evrov, kar je 10-krat manj od zneska državne pomoči, ki ga je zgolj v avgustu prejela ena od državnih bank, in bistveno manjši znesek sredstev, ki se vedno najdejo, ko gre za tovrstne, od potreb ljudi, oddaljene namene."

Občina Ljutomer je v ta namen v naše kraje povabila predstavnika Vlade RS, da bi se na našem območju začele izvajati odgovornosti, ki jih ima država do svojih državljank in državljanov. Vabljena sta bila tudi oba prleška poslanca Franc Jurša in mag. Aleksander Kavčič, a se posveta v ponedeljek v prostorih PGD Zg. Krapje, ni udeležil noben od povabljenih.

V naslednjih dneh povečini sončno
Agencija RS za okolje (Arso) obvešča, da krajevne plohe lahko nastanejo še popoldan in zvečer, ponoči pa bo dež povsod ponehal in se bo zjasnilo. V torek bo na našem koncu občasno zmerno oblačno, kjer bo pihal tudi severozahodni veter. Jutranje temperature bodo okoli 9, dnevne pa do 19 stopinj C.

V nadaljevanju tedna bodo dnevi povečini sončni.

Spodaj je nekaj fotografij iz območja Cvena, kjer se voda te dni še vedno zadržuje.


Več v Narava