Osrednja slovesnost pred dnevom spomina na mrtve v Ljutomeru

V občini Ljutomer so v petek obeležili spominske slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

Prlekija-on.net, sobota, 25. oktober 2014 ob 09:49
Osrednja slovesnost v Ljutomeru

Osrednja slovesnost v Ljutomeru

Občina Ljutomer in Združenje borcev za vrednote NOB Ljutomer, sta v petek, 24. oktobra, pred dnevom spomina na mrtve pripravili spominske slovesnosti ob obeležjih NOB v občini.

Spominske slovesnosti so v petek potekale tudi pri spomeniku padlih borcev ob stari osnovni šoli v Mali Nedelji, pri spominski plošči na Podgradju - domačija Lipovec, pri spomeniku talcem pri Ribičevem mlinu v Cezanjevcih, pri spomeniku ob glavni cesti v Ilovcih, vence pa so položili tudi pri spominski plošči v Mestni hiši in na Ljutomerski kleti v Ljutomeru, na grobu dr. Antona Trstenjaka v Gornji Radgoni, pri spominskem obeležju v Babjem ložiču, pri spomeniku padlim borcem NOB na pokopališču Ljutomer, pri grobu Viktorja in Julijane Kukovec ter na grobu Ludvika Bratuše na pokopališču Ljutomer.

Osrednja slovesnost pa je potekala pri spomeniku Triglav v Ljutomeru, kjer je osrednja govornica bila županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, ki je ob tem povedala:
"Spoštovane občanke in občani,
v senci teh mogočnih spomenikov, na valovni dolžini naših nepremagljivih hribov, počiva ne le simbol zmage, ampak opomnik na miselnost, ki nas je vedno premaknila iz nezavidljivih obetov poraza, v prepričljivo drznost in odločnost, s katero smo iz skorajšnjega konca ustvarili priložnost za novo upanje in odločno zmago.

Nikoli ni trenutka, ko bi bilo bolj pomembno povedati resnico in delati s poštenim srcem ter se zavzeti za tisto kar je prav, kot v trenutkih, ko se nahajamo v nezavidljivih položajih.

V teh trenutkih ne smemo poklekniti in se ne smemo odpovedati tistemu v kar verjamemo in tistemu, kar v srcu čutimo, da je pošteno in prav.

V težkih trenutkih ne smemo in ne bomo odpovedali v boju za boljšo prihodnost naših soljudi in zanamcev. Pri tem moramo ceniti vse žrtve, ki so bile potrebne na poti do tega kar smo, kar imamo in kar lahko postanemo.

In zato, ker tega nismo storili, ker tudi v teh zadnjih letih, nismo šli po lažji in udobnejši poti, ampak smo kot lokalna skupnosti vztrajali v odločnosti in resnici, so pred nami številne nove priložnosti.

Zato tega nikoli ne smemo in ne bomo storili. Prepričana sem, da z dobro voljo in poštenimi nameni lahko uspemo, kot občina, država in narod."

Delegacija Občine Ljutomer, častni občan Občine Ljutomer Miroslav Steržaj, županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in predstavnik veteranskih organizacij je nato položila venec k spomeniku ter prižgala sveče. Sveče in venec pred spomenik so položili tudi predstavniki Doma starejših občanov Ljutomer.

Za kulturni program na slovesnosti so poskrbeli dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer in učenci Glasbene šole Slavka Osterca Ljutomer.


Več v Kultura in izobraževanje