Poslovil se je Alojz Grnjak

Njegove pesmi bodo z nami ostale za vedno

Prlekija-on.net, sreda, 12. november 2014 ob 10:19
Alojz Grnjak

Alojz Grnjak

To noč nas je zapustil še en velik Prlek, legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, Alojz Grnjak. Umrl je v 86. letu starosti.

Alojz Grnjak se je rodil leta 1929. V času njegove mladosti je bilo življenje zelo težko. Kljub vsem težavam pa so bili otroci takrat deležni več stika z naravo in družabnih ljudskih odnosov. Tudi Lujzek, kakor smo ga klicali po domače, je že v mladosti začutil svoj talent do domače glasbe, žlahtne prleščine, do druženja in razveseljevanja ljudi s frajtonarico. Težko delo po prleških vinogradih ga je navdihovalo, da je ustvarjal skladbe, ki se po medijih vrtijo še danes. Ustanovil je svoj ansambel, ki je deloval 64 let in s svojimi nastopi promoviral Slovenijo v tujini in Prlekijo v takratni Jugoslaviji. Izdali so številne plošče in kasete, na katerih so pesmi, ki odražajo marljivega žlahtnega prleškega človeka. V svoji glasbeni karieri je uglasbil več besedil prleških pesnikov. S svojim ansamblom je nastopil tudi na prvem ptujskem festivalu leta 1969.

Več kot 40 let je bil ljudski godec, ki je s svojo frajtonarico spremljal ljubiteljske folklorne skupine iz Prlekije: Folklorno skupino pri KS Železne Dveri, Folklorno skupino Društva upokojencev Ljutomer, Folklorno skupino KD Manko Golar Ljutomer in več kot 30 let igral tudi pri Folklorni skupini Prlek, ki sedaj deluje pod imenom Veseli Prleki pri Klubu prleških babic iz Pristave. Z njimi je nastopal doma in v tujini. Več kot 20 let je prepeval v pevskem zboru. Svoje znanje in talent do igranja na frajtonarico, je nesebično prenesel na mlade in jih naučil osnov igranja na frajtonarico. Bil jim je dober vzgled ljubiteljskega kulturnega ustvarjalca, ki je svoj prosti čas razdajal za druge in s tem bogatil tudi sebe.

V srcih vseh Prlekov ima Alojz Grnjak prav posebno mesto, njegova pesem Železnodverska pa velja tudi za prleško himno.

Alojz je leta 2010 prejel tudi Miklošičevo nagrado.

Spodaj lahko prisluhnete Železnodverski ter pesmi Matjašek je gujdeka kla, ki jo je Lujzek zaigral skupaj s Štrki leta 2012 na Štrkovi noči v Ljutomeru.

Njegove pesmi bodo z nami ostale za vedno.