Po Prekmurju in Prlekiji obisk iz Banata

Tridnevna strokovna ekskurzija kmetovalcev iz Vojvodine

Filip Matko, četrtek, 20. november 2014 ob 23:36
Tridnevna strokovna ekskurzija kmetovalcev

Tridnevna strokovna ekskurzija kmetovalcev

V dneh od 17. do 19. novembra se je 42 zainteresiranih s področja kmetijstva iz Banata v Republiki Srbiji udeležilo strokovne ekskurzije po krajih severovzhodne Slovenije. Te obiske običajno organizira glavni in odgovorni urednik časopisa »Agrar« Božidar Drinić iz Zrenjanina, izvaja pa jih v okviru izmenjave izkušenj in spoznavanj primerov dobre prakse s področja kmetijstva tamkajšnja Agencija »Agrar pres«.

Gostje iz Vojvodine so prvi dan obiskali Šunkarno Kodila v Markišavcih, Pomurske mlekarne in Kmetijsko gozdarski zavod v Murski Soboti. S strokovnjakoma s tega zavoda so zvečer ob 19. uri imeli v Domu Srednje šole za gostinstvo in turizem v Radencih, kjer so tudi bivali, srečanje, na katerem so spoznali pripravo projektov za koriščenje finančnih sredstev iz evropskih fondov. S tega zavoda sta kot strokovnjaka sodelovala dipl. inženirja kmetijstva Slavko Petovar in Damjan Jerič. Srečanja sta se udeležila še župan Občine Radenci Janez Rihtarič in ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci Janja Neuvirt Prašnikar.

Drugi dan so obiskali Krovstvo Šinko v Skakovcih, turistično kmetijo Ferencovi v Kraščih, avstrijsko Radgono ter podjetje Roto Pavlinjek v Černelavcih. Sledila je krožna vožnja z avtobusom po mestu Murska Sobota, zatem pa so si ogledali turistično kmetijo Puhan v Bogojini, v Tešanovcih Panonsko vas, v Mlajtincih farmo nesnic Ovsenjak, v Noršincih farmo bikov Cigut ter v Rankovcih pekarno Omar. V Občini Radenci so si v Turjancih ogledali  farmo krav molznic Vrzel. Zvečer ob 19. uri je sledilo delovno srečanje, ko jim je direktor Kmetijske zadruge Gornja Radgona, Danilo Rihtarič, predstavil to združenje z 250 člani-kmetovalci. Direktorica Zavoda za turizem in šport Radenci, Sonja Bily, pa je predstavila dejavnost zavoda. Ob tem je bila podpisana tudi listina o sodelovanju dveh občin: Občine Radenci ter Občine Nova Crnja v Banatu, v Republiki Srbiji. Podpisala sta jo župan Občine Radenci Janez Rihtarič in predsednik Občine Nova Crnja Pero Milankov.

Tretji in zadnji dan bivanja v »deželi treh src« so si gostje iz Banata ogledali Vrtnarstvo Kurbos in Oljarno Šaruga na Meleh pri Gornji Radgoni ter proizvodnjo Radenske v Boračevi.


Več v Kultura in izobraževanje