Skupina mladih študentov Pravne fakultete UNI MB vam pomaga brezplačno odgovarjati na pravna vprašanja

Predstavitev skupine EnakoPRAV(n)O

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. november 2014 ob 23:08
EnakoPRAV(n)O

EnakoPRAV(n)O

EnakoPRAV(n)O. Beseda - z več besedami, pojem - z več pojmi, pomen - z več pomeni. Med drugim pa tudi ime skupine mladih in vznesenih študentov, absolventov ter diplomantov Pravne fakultete Univerze v Mariboru, ki so se, pod mentorstvom in idejnim vodjo, red. prof. dr. Rajkom Knezom, že pred časom združili z enim samim namenom, in sicer, da bi povsem prostovoljno in brezplačno - preko spleta - odgovarjali na pravna vprašanja in dileme prosilcev zlasti s področja zdravstva in sociale.

Gre za dve področji, kjer so pravice posameznikov med najbolj občutljivimi ter specifičnimi, saj se jih dejansko zavemo oziroma jih poskušamo uveljavljati šele takrat, ko zbolimo ali smo v drugačni osebni/družinski stiski, kar že samo po sebi predstavlja izredno breme. Zlasti prava neukim in še posebej tistim, ki nimajo dostopa do plačljivih pravnih storitev oziroma si jih ne morejo privoščiti, je zato nudenje opore v obliki podajanja brezplačnih pravnih nasvetov in predstavitve pravnih možnosti za morebitno izboljšanje njihove situacije, lahko v veliko in pomembno oporo.

Pro-bono skupina trenutno šteje 15 članov, skupaj s prof. dr. Rajkom Knezom, ki vsak pripravljen odgovor v končni fazi – pred oddajo prosilcu - pregleda in šele nato odobri, kar dodatno prispeva k strokovnosti in kvaliteti pripravljenih pravnih mnenj. Vsako vprašanje se obravnava individualno, dokončen, pregledan in potrjen odgovor pa se pošlje neposredno na elektronski naslov prosilca in posledično širši javnosti ali nepooblaščenim osebam ni dostopen. Skupina odgovarja tudi na povsem anonimna vprašanja, v kolikor je iz njih resnost in resničnost navedenih dejstev ter dejanski problem oziroma bistvo vprašanja prosilca moč nedvoumno ugotoviti in je podan tudi elektronski naslov, na katerega se lahko odgovor pošlje. Prosilci vprašanja postavijo neposredno na spletni strani Pravne fakultete Maribor, in sicer na URL naslovu: www.pf.um.si/enakopravno, kjer v posebnem spletnem obrazcu opišejo svojo težavo oziroma postavijo konkretno vprašanje.  Dostop do postavljenih vprašanj imajo izključno člani skupine EnakoPRAV(n)O, ki pri pripravljanju odgovora sicer niso časovno omejeni, a si v okviru svojih zmožnosti (nekateri so namreč že zaposleni ali pa imajo številne študijske obveznosti) prizadevajo kar najhitreje odgovoriti na postavljena vprašanja uporabnikov spletnega mesta. Tako naj bi vsak prosilec odgovor prejel najkasneje v desetih dneh, razen če gre za izjemno kompleksno vprašanje, ki zahteva več časa zaradi poglobljene analize. V tem primeru je prosilec o predvidenem prejemu odgovora individualno obveščen.

Prosilci lahko postavljajo zlasti vprašanja vezana na pravice iz zdravstvenega zavarovanja in zdravstvenega varstva, kot so kdaj ima oseba pravico do drugega zdravniškega mnenja; pogoji za plačilo zdravljenja v tujini - v državah članicah EU oziroma v tretjih državah; pravice v razmerju do delodajalca v primeru bolniškega staleža ali dopusta za nego in varstvo otroka oziroma družinskega člana; pravice do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo ter druge posamične pravice pacientov. Člani skupine EnakoPRAV(n)O ravno tako odgovarjajo na vprašanja vezana na: pravice otrok s posebnimi potrebami in njihovih staršev; pravice s področja šolskega varstva in šolanja; davčne olajšave za invalide; vrste in oblike socialnih pomoči in pogojev zanje; pravice iz področja starševskega varstva, družinskih prejemkov ter drugih socialnih transferjev, itd.

Projekt je izključno dobronameren in z veliko socialno noto, saj v sebi nosi željo po pomoči in s tem težnjo po večjem zadovoljstvu tako tistega, ki mu nasvet koristi, kot tistega, ki nasvet da. Ni namreč zanemarljivo, da člani skupine ravno z nudenjem pravne pomoči tudi sami pridobivajo neprecenljive izkušnje in za pravnika izjemno pomembno veščino uporabe prava na primerih iz prakse.

Pripravljena mnenja so namenjena celostnemu informiranju prosilca, tako o specifičnih pravnih podlagah, na podlagi katerih je mogoče uveljavljati pravice, nadalje katere konkretno te pravice so in kakšna je njihova vsebina ter kako jih lahko prosilec uveljavlja oziroma v katerih ustreznih postopkih. Tako podana mnenja sicer niso zavezujoča, na kar so prosilci izrecno opozorjeni, so pa relevantna in predvsem objektivna ter strokovna, saj se člani skupine pri oblikovanju pravnega mnenja sklicujejo tako na obstoječo zakonodajo s posameznega področja, kot tudi na slovensko in evropsko sodno prakso, ki se nanaša na podobne primere. Za anonimnost in diskretnost vseh prosilcev je zagotovljeno, saj se vsi člani zavedajo specifičnosti in zaupnosti prejetih informacij ter se pri tem v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov strogo držijo dolžnosti varovanja zasebnih podatkov.

Zagotovo lahko govorimo o skupini z jasno zastavljenim ciljem in namenom ter predvsem z veliko željo pomagati ljudem v stiski, v kateri se vsi člani zavedajo, da njihov vstop v prostovoljstvo ni le plemenito, pač pa zlasti odgovorno ravnanje. Tudi zato se prav vsak član odločno in po svojih najboljših močeh trudi prispevati k še boljšemu in še bolj učinkovitemu delu v skupini, s čimer se pomaga prav tistim, ki se v svoji stiski sami morda ne znajdejo najbolje. Skupina EnakoPRAV(n)O je nedvomno dober primer prakse, kako lahko študentje oziroma mladi pravniki efektivno izkoristijo svoj prosti čas in se odgovorno preizkusijo v neposredni uporabi pravnih veščin na praktičnih primerih ter tako nudijo pomoč pomoči potrebnim. Glede na to, da se dandanes velikokrat pozablja na osnovne vrednote medsebojne solidarnosti in pomoči, je predstavljena skupina pomemben prispevek k nasprotni dobri nasprotni praksi, kar ne nazadnje potrjujejo tudi zadovoljni uporabniki in prejemniki izdelanih pravnih mnenj.

EnakoPRAV(n)O

Pripravila:
Edita Turičnik, uni. dipl. pr. (članica skupine EnakoPRAV(n)O


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje