V Banovcih so spletli 300 kilogramski adventni venec

Banovce krasi adventni venec na prostem že 15 let

Jože Žerdin, petek, 28. november 2014 ob 21:46
Adventni venec v Banovcih

Adventni venec v Banovcih

Prleška vasica Banovci v župniji Križevci pri Ljutomeru je že 15 let znana po tem, da marljivi in pridni člani Turističnega društva Banovci pred adventno nedeljo v središču vasi pri vaški kapeli Lurške Matere Božje in pri vaško - gasilskem domu spletejo adventni venec na prostem in ga hkrati tudi postavijo.

Projekt in organizacijsko delo postavitve adventnega venca je vodila predsednica Turističnega društva Banovci Jelka Klement, ki je zadovoljna in ponosna na člane društva, da že 15 let spletajo in postavljajo adventni venec, ki je prava posebnost tega turističnega kraja v Prlekiji.

Tako so se člani Turističnega društva Banovci pri spletanju in postavitvi venca zbrali v petek, 28. novembra v poznih popoldanskih urah. Najprej so okrog železnega obroča spletali veje iz smrečja, katerega so potem ovili z žico. Spletanje 12 metrov okroglega venca je bilo prijetno opravilo, kajti vsak se je lotil po svojih močeh, da so ob koncu spletli lep in ličen adventni venec. Nanj so namestili štiri nove luči v obliki sveče, katere je naredil Daniel Slavič, v katere je speljana elektrika in vsako nedeljo v času adventnega časa bodo prižgali po eno luč.

Za polepšanje banovskega adventnega venca so članice še naredile rdeče pentlje, katere krasijo adventni venec. Venec visi na železnem drogu in tako daje večji čar vasi Banovci. Sicer pa so člani Turističnega društva Banovci ob tej priložnosti še spletli dva manjša adventna venca, en stoji ob vaško - gasilskem domu in kapeli, drugega pa si je moč ogledati pri vaški kapeli svetega Florjana, nedaleč stran od zdravilišča Terme Banovci.

Pri spletanju in postavitvi adventnega venca je sodelovalo 15 članov Turističnega društva Banovci, ki so z leti postali vešči pletenja in postavitve adventnega venca na prostem. Po prvi adventni nedelji, ko bo na banovskem vencu zasvetila prva adventna lučka, jih bodo člani društva vsako naslednjo nedeljo prižgali in ko bodo minile štiri adventne nedelje, ga bodo sneli, kajti takrat se bo že začel božični čas in spet bo v Banovcih veselo in živahno, kajti domačini bodo začeli postavljati jaslice po vasi Banovci. Na ta način so v vasi Banovci pričarali bližajoči adventni čas.


Več v Zanimivosti