Novembrsko rojstnodnevno praznovanje

Spomnili so se ljudskega godca Alojza - Lujzeka Grnjaka

Filip Matko, sobota, 29. november 2014 ob 09:54
Novembrski rojstni dnevi v DOSOR-ju

Novembrski rojstni dnevi v DOSOR-ju

Na tradicionalnem praznovanju rojstnih dni stanovalk in stanovalcev v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, ki je za mesec november potekalo zadnji četrtek dopoldne enajstega meseca, so se vsi skupaj spomnili letošnjega 12. novembra. Tega dne je namreč prenehalo biti srce ljudskega godca Alojza – Lujzeka Grnjaka. Prisluhnili so namreč njegovi pesmi »Prleški vasovalec«, ki jo je na frajtonerici zaigral ter ob tem tudi zapel v prleškem narečju Robert Majerič iz Spodnjih Ivanjec. Le-ta je bil velik prijatelj folklornemu glasbenemu spremljevalcu Grnjaku, kajti Robert tudi sam s frajtonerico spremlja na nastopih kar štiri folklorne skupine iz Prlekije.

V DOSOR-ju je meseca novembra skupaj praznovalo 13 posameznic in posameznikov, ki jim je voditeljica, domska gospodinja Vesna Razboršek, skupaj naštela 1032 let. Najmlajši ima 66 let, a najstarejša že 94. Vsem je gospodinja Vesna namenila tople pozdravne besede, jim čestitala ob praznovanju ter predstavila veselega harmonikarja Roberta Majeriča, ki je teden dni poprej z deveto vinsko kraljico Društva vinogradnikov Radgonsko-Kapelskih goric Anjo Trstenjak gostoval na tradicionalnem DOSOR-jevem seniorskem večeru. Le-ta je slavljenkam in slavljencem, kakor tudi množici zbranih v večnamenskem prostoru oziroma restavraciji DOSOR-ja zaigral in zapel številne znane ljudske pesmi, nekatere tudi po željah stanovalk in stanovalcev.

Sledilo je simbolično darilo vsem slavljenkam in slavljencem v obliki vrečke sivke – lavande, za zaključek praznovanja pa ni manjkala torta. To so – kar nadstropno ! – pripravili v domski kuhinji DOSOR-ja, vsem zbranim v domski restavraciji, ne le slavljenkam in slavljencem, pa so jo razdelile domske gospodinje.


Več v Družabno