Sedma razstava slovenskih jaslic in jaslic zakoncev Lavrih v Veržeju

Sprehod in ogled skozi 47 najrazličnejših jaslic

Jože Žerdin, petek, 5. december 2014 ob 22:47
7. Razstava jaslic v Veržeju

7. Razstava jaslic v Veržeju

V rokodelskem centru Zavoda Marianum v Veržeju je vsako leto v času adventa še posebej pestro in zanimivo, kajti smo v času družinskih praznikov. Tako sta se salezijanska skupnost in Zavod Marianum Veržej letos spet odločila in v okviru projekta Božična Prlekija pripravila skupaj z jasličarji in otroci iz Pomurja tokrat že sedmo vseslovensko razstavo jaslic, katere odprtje in blagoslov je bil v petek, 5. decembra.

Letos se kot osrednja gosta na razstavi v Veržeju predstavljata zakonca jasličarja Tomaž in Katarina Lavrih iz Šentlovrenca na Dolenjskem. Sicer pa kot je poudaril župan občine Veržej Slavko Petovar je vseslovenska razstava jaslic v Veržeju lepa priložnost, da se na enem mestu zberejo rokodelci in jasličarji ter otroci, ki vsak s svojimi unikatnimi jaslicami dokažejo, kaj vse se da narediti iz naravnih in drugih materialov. Na tak način se v Veržeju že sedem let ohranja pomen in tradicija jaslic, ki so vsako leto vse lepše in privlačnejše.

Veržejska razstava jaslic je nekaj posebnega in drugačnega ter s poudarkom na poslanstvu miru in ljubezni. Z organizacijo razstave vsako leto znova vzpodbudi ustvarjalce, predvsem pa preko natečaja vsako leto sodelujejo tudi pomurske osnovne šole in vrtci. O pomenu razstave in o razstavljalcih je ob odprtju in blagoslovitvi zbranim nekaj besed spregovoril Janez Krnc, direktor Zavoda Marianum Veržej.

Skupno se na razstavi v Puščenjakovi dvorani centra domače in umetnostne obrti, predstavlja 13 jaslic Tomaža in Katarine Lavrih in 6 svetopisemskih zgodb, ki se navezujejo na Jezusovo rojstvo. Ob tem pa si je še mogoče ogledati 28 slovenskih rokodelcev – jasličarjev in 17 jaslic šolskih skupin. Vse zbrane razstavljalce in obiskovalce je ob tej priložnosti v imenu slovenskih salezijancev pozdravil višji predstojnik Janez Potočnik, ki je pohvalil prizadevanja veržejskih salezijancev, da se po svojih močeh trudijo in skupaj z jasličarji vsako leto na ogled postavijo jaslice ter nekaj besed namenil 200. letnici rojstva svetega Janeza Boska, katero obletnico bodo salezijanci zaznamovali v prihodnjem letu.

Sedmo vseslovensko razstavo jaslic je blagoslovil murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je ob tej priložnosti spregovoril o adventnem času, praznikih, ki so pred nami in jaslicah, ki družine povezujejo in združujejo v molitvi in petju božičnih pesmi. Razstavo je z nežnimi cerkvenimi pesmimi popestril družinski trio Ivančič iz Veržeja. Po odprtju in blagoslovu so si lahko obiskovalci razstavo jaslic nato ogledali ter se tako sprehodili med 47 najrazličnejšimi jaslicami, kajti vsake razstavljene jaslice so narejene iz srca, po svetopisemskem izročilu, vsako leto z novimi vsebinami, idejami in zamislimi, da postanejo privlačnejše.

Vrata v centru domače in umetnostne obrti v Puščenjakovi dvorani, kjer je razstava jaslic na ogled, bodo za obiskovalce odprta do sedmega januarja 2015.


Več v Kultura in izobraževanje